Belföld

Hetente drágulnak a banki hitelek az MNB agresszív kamatemelései miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt – számolt be a Bank360.hu.

Bő hónapja, június vége előtt még 5,9 százalék volt a jegybanki alapkamat, ami mostanra 10,75 százalékra nőtt, és hasonló utat járt be az irányadó egyhetes jegybanki betét kamata is.

Az MNB tavaly júniusban 0,6 százalékról kezdte a kamatemelést.

A rövid idő alatt három lépésben drasztikusan megemelt jegybanki kamatok magukkal húzták a pénzpiaci referenciakamatokat is, amelyek meghatározzák a bankok hitelajánlatait.

A korábban szokásos, hó eleji emelések helyett már hetente változtatnak a bankok,

amelyek egymás árazását is figyelik, hiszen ilyen kamatokkal már egyre nehezebb hitelt értékesíteni. Az emelések jellemzően visszafogottnak tűnnek a jegybankéhoz képest, de a sorozatos drágítások nyomán jelzáloghitelhez egyre nehezebb 8 százalékos THM alatt hozzájutni.

A jellemzően eleve 10 százalék fölötti THM-eken kínált személyi kölcsönöknél kisebb volt a bankok reakciója az elmúlt bő egy hónapban, de a már eddig is magas kamatok miatt itt nagyobb a bankok mozgástere. A több hullámban végrehajtott emelések után már itt is 14 százalék körüli THM-eknél kezdődnek az ajánlatok, és elmennek 20 százalék fölé is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik