Belföld

35 évet kértek a szeretőjét és annak férjét bosszúból fejbe lövő orvosra

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Súlyosabb büntetést kért a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség arra az S. Danra, aki hat évvel ezelőtt bosszúból lelőtte volt szeretőjét és annak férjét Nyíregyházán.

A Nyíregyházi Törvényszék életfogytiglanra ítélte a férfit márciusban előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt azzal, hogy 25 év után bocsáthassák a leghamarabb feltételes szabadságra.

S. Dan orvosként dolgozott Magyarországon; 2012-ben megismerkedett a később meggyilkolt nővel, akivel szerelmi kapcsolata alakult ki. Közös jövőt terveztek, ezért a nő elhatározta, hogy felbontja a férjével kötött házasságát.

A házasság felbontásának kezdeményezését követően azonban meggondolta magát, elállt válási szándékától és úgy döntött, hogy inkább a férjével szeretne együtt élni és közösen felnevelni a gyerekeiket.

Az orvos ezt nem tudta elfogadni és folyamatosan zaklatta, terrorizálta és fenyegette a nőt, aki emiatt már feljelentés tervezetet készíttetett egy ügyvéddel. A hosszú időn át tartó visszautasítás miatt S. Dan elhatározta, hogy sérelmei megtorlásaként leszámol a nővel és a férjével is. Ezért 2016 nyarán vásárolt egy forgótáras pisztolyt és hozzá 12 darab töltényt a helyi KGST piacon. 

ugyeszseg.hu

Egy augusztusi délután a házaspár lakóházának közelébe autózott, majd onnan kerékpárjával és a nála lévő töltött lőfegyverrel hajtott egykori szerelme családi házához. Amikor a nő hazaért, az orvos még nyitott kapun keresztül besurrant a ház portájára.

Ezt észlelve az asszony segítségért kiabált férjének, aki kiment a bejárati ajtóhoz. Ekkor az orvos előrántotta a fegyverét és azzal közvetlen közelről mindkét áldozatát fejbe lőtte. Ezt követően a férfi visszarakta a bringát az autójába, majd mellékutakon Romániába menekült, ahol másnap európai elfogatóparancs alapján fogták el.

A lövés következtében a feleség olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Férje életben maradt, azonban sérülése maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást eredményezett.

Az ügyészség súlyosabb büntetésért, az elkövető és védője pedig hatályon kívül helyezés, a bűncselekmény enyhébb minősítése és a büntetés mérséklése érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtáblához intézett indítványában az emberölés „aljas indokból” elkövetettkénti minősítése megállapítását is, valamint a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjának 35 évben történő meghatározását kérte.

S. Dan az emberölés elkövetésének módját és célját megfontolva, mérlegelve, hidegvérrel húzta meg a ravaszt. A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint csak súlyosabb büntetés alkalmas a büntetési célok eléréséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik