Belföld

Mészáros bankjánál landolt a Sberbank Magyarország hitelállománya

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A mostani lépéssel több tízezer ügyfél számára lezárul egy hosszú, bizonytalan időszak és immár egy erős, stabil, magyar tulajdonú pénzintézet partnerei lesznek, ahol kiváló banki infrastruktúrával és szolgáltatásokkal várjuk őket

– idézi egy hétfői sajtóközlemény az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját, Barna Zsoltot.

Májusban derült ki, hogy az MKB Bank nyerte a pályázatot, amelyet a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország hitelállományának átvételére írt ki a Pénzügyi Stabilitási és Nonprofit Kft.

A közleményben azt írják, hogy mintegy 35 000 lakossági, valamint 3 000 vállalati ügyfél érintett az áthelyezésben. A mintegy 330 milliárd forint kitettségű állomány megvásárlásáról szóló megállapodást az MKB Bank és a Sberbank Magyarország Zrt. végelszámolója írták alá.

A Sberbank korábbi magyarországi ügyfeleinek egyelőre nincs külön teendőjük, majd az MKB Bank fogja őket keresni. Az érintettek a meglévő hitelükkel kapcsolatos kérdéseikkel továbbra is a Sberbank ügyfélszolgálatához fordulhatnak – áll a közleményben.

Emlékeztetőül: miután elrendelték az orosz anyabank, a Sberbank Europe végelszámolását, a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét, és március 1-jén elrendelte annak végelszámolását. Márciusban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mintegy 147 milliárd forintból kártalanította a 100 ezer euró alatti összegnek megfelelő betéttel, illetve betéti résszel rendelkező betéteseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik