Belföld

A bécsi beszéd után sem bocsát meg Orbánnak a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
Vezetősége szerint a kormányfő nézetei kulturálisan is elfogadhatatlanok.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége elutasítja, az egyetemes emberi jogok megsértésének tartja Orbán Viktor miniszterelnök július 23-i beszédében hirdetett nézeteit.

Az 1941-es harmadik zsidótörvény szellemét idéző mondatai tudományosan és kulturálisan elfogadhatatlanok, politikailag és ideológiailag pedig veszélyesek.

Elítélik, hogy a miniszterelnök származásuk, kultúrájuk alapján különbséget tesz emberek között. Mint írták, a társadalmi létezés alapja az emberek, embercsoportok közötti kommunikáció, érintkezés (azaz keveredés).

Ez minden tudományos, kulturális és lelki fejlődés forrása.

Emlékeztettek rá, a rasszista, etnikai alapú politizálás az emberek egyenlőségének tagadását jelenti, kirekesztéshez, uszításhoz, nyelvi és fizikai erőszakhoz és – ahogy azt Magyarország huszadik századi történelme, napjainkban pedig az Ukrajna elleni orosz agresszió is bizonyítja – végső soron vérontáshoz vezet.

Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a náci ideológia fogalmait nem lehet félreérthetően használni: a szóhasználat nem független az eszmerendszertől.

A nyilatkozatot Maurer Dóra elnök, Ferencz Győző ügyvezető elnök, Haász István osztályelnök (Képző- és Iparművészeti Osztály), Hegedűs D. Géza osztályelnök (Mozgókép- és Színházművészeti Osztály), Imre Flóra osztályelnök (Irodalmi Osztály), Tihanyi László osztályelnök (Zenei Alkotóművészeti Osztály, Winkler Barnabás osztályelnök (Építőművészeti Osztály), Csomay Zsófia és Klimó Károly elnökségi tag írta alá.

Orbán Viktor csütörtökön az osztrák kancellárnak mondta azt, hogy néha félreérthetően fogalmaz, de amit Tusnádfürdőn mondott és az a pozíció, amit képvisel, az egy kulturális, civilizációs pozíció.

Hegedüs Zsuzsa szociológusnak ezzel akkora örömöt okozott, hogy jelezte, bár a tusványosi beszéd miatt lemondott a miniszterelnöki megbízotti posztjáról, most újra büszke Orbán Viktorra.

Kapcsolódó
Hegedüs Zsuzsa: Az okafogyottá válás nem azt jelenti, hogy vissza akarom kapni az állásomat
Azt állítja, a „szép, nagy irodából” már ki is költöztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik