Belföld

A vízkorlátozás ellenére is locsolták a szilvásváradi lovaspálya homokját

Lehotka László / MTVA
Lehotka László / MTVA

Órákon keresztül locsolták a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság Lipicai Lovasközpontjában a pálya homokját annak ellenére, hogy a hőség miatt vízkorlátozást kért a szolgáltató – írja a Magyar Narancs a honlapján.

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. július 19-től, a hőségriadó idején, a vízhasználat korlátozását kérte a lakosságtól. Mivel a kánikulai időszakban tapasztalható növekvő ivóvíz-felhasználásnak csak kis része a közvetlen lakossági ivóvízcélú felhasználás, a közműves ivóvíz döntő hányadának felhasználása háztartási és öntözési célú, ezért locsolásra a gyűjtött esővizet ajánlották, az automata locsolóberendezéseknek pedig a leállítását kérték – olvasható a cikkben.

Ennek ellenére, ahogy az a hírportál cikkében közzétett fotókon is látszik, a lovasközpont órákon át működtette az automata öntözőrendszert. A Magyar Narancs július 25-én készítette a fotókat, a hőségriasztás július 26-ig volt érvényben. Forrásaik szerint minden este ment a locsolóberendezés.

A lap megkérdezte a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságot, miért nem vették figyelembe a vízszolgáltató vízkorlátozására kérő felhívását, és azt is, hogy hány köbméter vizet használtak el, de nem kaptak választ.

A Magyar Narancs megjegyezte, hogy a közeli Szalajka-völgyben található Fátyol-vízesés nem sokkal korábban kiszáradt, a talaj pedig annyira száraz, hogy minden csepp nedvességet elnyel és nem marad víz a mederben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik