Belföld

Ungváry Krisztián: Orbán szóhasználata botrányos volt, de ez eltereli a figyelmet a lényegről

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A közvélemény jelenleg azon van felháborodva, hogy Orbán fajok keveredéséről beszélt, pedig az igazi probléma ezzel a beszéddel mégis inkább az, hogy egyszerűen hazug – mondta a 444.hu-nak Ungváry Krisztián.

Az Európai Unió jelenleg sem enged be a határain korlátozás nélkül embereket más kontinensekről, és semmi ehhez hasonlatos szándék meg sem fogalmazódott. Épp ellenkezőleg. Orbán meghamisítja azt, amit a Nyugat tesz; kreál egy alternatív Nyugatot, amivel szemben ő saját magát mint a jó és becsületes politikust mutathatja be

– fogalmazott az interjúban a történész.

Orbán Viktor szombaton Tusványoson azt mondta, „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. A miniszterelnök ezt követően úgy fogalmazott: „Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

Kapcsolódó
Orbán tusványosi beszédének hivatalos fordításából már nem maradt ki a kevert fajokról szóló rész
Úgyhogy végre megtudhatja mindenki, hogy hangzik az ominózus rész angolul.

Azon túl, hogy megállapítjuk a fasiszta szóhasználatot, érdemes megpróbálni megérteni, mit akarhatott mondani Orbán – veti fel Ungváry.

Nem azt mondta, hogy sterilizálni kívánja a fekete bevándorlókat, és nem is fajvédelmi törvényeket akar hozni. Az üzenete rém egyszerű és ismert: a parttalan migráció csődöt mondott, de nem minden bevándorlás probléma, csak a kontinenseken átívelő. Amiben, rögzítsük, egyébként igaza van: a kontroll nélkül zajló globális migráció fenntarthatatlan; az ausztrál, a kanadai vagy a japán kormány sem teszi lehetővé ezt a bevándorlást, mert tisztában vannak vele, hogy az integrációs folyamatok hosszadalmasak és gyakran problémásak.

Szerinte Magyarországon ebből nem sokat látunk, mert nálunk nem be-, hanem kivándorlás van, de Franciaországban vagy Svédországban látni, hogy ez nem olyan egyszerű.

Ezeknek az állításoknak a tartalmi részeivel a választók nagy része azonosul, és nem csak Magyarországon. Ettől még hazugságon alapulnak: Orbán nem létező uniós szándékokról beszélt, és egy tartalmilag nem létező vitát vázolt fel. Abban viszont igaza van, és ezt ki kell mondani, hogy a korlátok nélküli befogadás politikája megbukott.

Ungváry Krisztián szerint a fajok keveredéséről való diskurzus azért problematikus, mert a Homo Sapiens egy faj: a fehérek, a feketék vagy az ázsiaiak mind ugyanahhoz a fajhoz tartoznak. “A szóhasználat pontatlan és a zsidó törvényeket idézi. Orbán alighanem rasszokról akart beszélni – ami viszont, ha lehet, magyarul még rosszabbul hangzott volna.”

Mind mondja, Orbán politikai hátországa a neonáciktól a jobbközépig terjed, neki le kell tudni fedni a proxy-pártjának, a Mi Hazánknak a választói igényeit is. Ilyen értelemben számára termékeny, ha olyan kijelentéseket tesz, amik értelmezhetők radikálisan és ellenkezőleg is – fejtegette a történész, aki szerint Orbán nem azt állította, hogy minden típusú keveredés katasztrófával jár – csak hogy általában, a tömeges bevándorlás szempontjából nem kívánatos az, hogy más kontinensekről idejöjjenek emberek.

Ebben szerintem is igaza van, csak éppen senki sincs, aki ennek ellenkezőjét állítaná. Nem ismerek mérvadó politikust, aki teljesen meg akarná nyitni a határokat Európában az afrikai vagy a közel- és távol keleti bevándorlók előtt.

Orbán szóhasználata botrányos volt, de ez eltereli a figyelmet a lényegről, éspedig arról, hogy az egész teória, amit felvázolt, nem igaz. A többi csak tudatos megbotránkoztatás – fogalmazott Ungváry, aki szerint Orbán hullarablást követ el akkor, amikor az ukránok szabadságharcából a Fidesz számára kamatozó politikai tartalmat gyárt.

Ezt a történész arra értette, hogy a miniszterelnök a beszédében arról szólt, az ukránokon kívül egyedül magyarok estek el a háborúban, így nekünk van jogunk csak igazán véleményt formálni arról, kiknek és milyen formában kellene megtárgyalniuk a lehetséges béke feltételeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik