Belföld

Kiderült, miért kínált havi egymilliárdot „Mr. Oroszországnak” a kormány

MTI Fotó: KKM
MTI Fotó: KKM

Mint ismert, fél évre 8,2 milliárd forintos keretszerződést kötött az Innovációs és Technológia Minisztérium a jó orosz kapcsolatai miatt Mr. Oroszországként ismert Klaus Mangold német üzletember tanácsadó cégével.

A hvg.hu megkérdezte a szóban forgó minisztérium utódját, a szintén Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztériumot, hogy milyen tanácsokat kértek ennyi pénzért a Mangold Consulting GmbH-tól.

A jelenlegi háborús helyzetben és a háborús infláció miatt sokkal nehezebb a Liszt Ferenc repülőtér visszavásárlásához szükséges források biztosítása, így a szerződés teljes keretösszege sem lesz felhasználva

– válaszolta a tárca.

Vagyis a megbízási szerződés tanácsadói-, illetve lobbitevékenységre szólt a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. visszavásárlása érdekében.

Klaus Mangold és üzleti tanácsadó cégének évek óta fizet az állam különféle minisztériumain keresztül százmilliós nagyságrendű összegeket. Mangold korábban a paksi bővítés uniós elfogadtatásában is segítette a magyar kormányt, sőt a német üzletember készítette elő azt a 2013-as titkos találkozót, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Szergej Kirijenko, az orosz Roszatom vezetője lényegében megállapodott arról, hogy az oroszok fogják építeni Paks II.-t – emlékeztet a lap.

Kapcsolódó
Mr. Oroszország 160 millióért ad tanácsot Orbánéknak
Korábban titkolták, de szerződések bizonyítják a közreműködést.

Orbán Viktor tavaly októberben arról beszélt, a magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet. A kormány 1600 milliárd forintos vételárajánlatot is tett, bár utóbb kiderült, hogy a konzorciumba magánbefektetőket is bevonnának, például Jellinek Dániel milliárdos Indotek csoportját.

Kapcsolódó
Közel 500 milliárd forintos adóssághegyet venne a nyakába az állam a reptérrel
A kormány nagyon szeretné visszaszerezni a repülőteret, de ez nem lesz könnyű menet.

A nyitóképet a Külgazdasági és Külügyminisztérium tette közzé, amelyen Klaus Mangold baden-württembergi miniszterelnöki főtanácsadó és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen, b-j) Stuttgartban találkozott 2018. június 20-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik