Belföld

Tönkreteheti az otthonápolást a katatörvény

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Veszélybe kerülhet az otthoni szakellátás, az otthonápolás és a hospice ellátás a katatörvény módosítása miatt – számol be erről az RTL Híradó.

A tudósítás emlékeztet: sokan vállalják hozzátartozójuk otthoni szakápolását és hospice-ellátását, de van olyan feladat, ami szakképzett ápoló nélkül nem megy. Ők végzik a műtét utáni rehabilitácót a beteg otthonában, és a daganatos betegek életvégi ellátását évente 75 ezer betegnél. Ők kimaradtak az egészségügyi béremelésből, eleve is alacsony díjazásuk 2017 óta, vagyis 5 éve nem nőtt.

77 százalékuk eddig katás vállalkozó volt, derült ki az őket képviselő egyesületek friss felméréséből. A hospice ellátásban dolgozók 56 százaléka, az otthoni szakápolók majd 80 százaléka katázott. Szeptembertől azonban már ők sem adózhatnak ebben a formában, mert nem számlázhatnak cégeknek. Az egyesületnél azt mondják: az otthoni szakellátások már most is alig fenntarthatóak.

Az otthoni szakellátási szolgálat egy nagyon alulfinanszírozott ellátás, és ha alkalmazottként vannak foglalkoztatva a kollégák, akkor az otthoni szakápolás finanszírozása egyszerűen nem fedezi a dolgozók bér- és járulékköltségeit – mondta a csatornának Lukács Miklós, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke.

Ha pedig az ápolók felmondanak, az szerinte nagyon nagy mértékű humánerőforrás-problémát, kapacitásproblémát, ellátási nehézségeket fog okozni.

Ami már alapból is sújtja az otthoni szakellátásokat

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik