Belföld

Építettek egy bérházat a rászorulóknak Újpesten, de a lakások többségébe nem költözhetnek be

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Meglepő eredményre jutott a Pénzügyminisztérium az újpesti komplex városrehabilitációs program keretében felépült bérház ügyében – írta a Népszava. Kiderült, hogy a 2 milliárd forintos uniós támogatásból felhúzott 29 lakásos épületben mindössze két lakás adható bérbe szociális alapon. A pályázati felhívásban ugyanis az szerepel: „tilos az akcióterületről kiköltözők integrált lakókörnyezetben történő összeköltöztetése”, lévén nem kívánatos „az alacsony státuszú népesség koncentrálódása”. A programban a Berda utca krízistömb elbontása mellett egy új park kialakítása és az új Károlyi István utcai bérház felépítése is szerepelt.

A lakások ötöde több szobás, kettő 85-86 négyzetméteres és négy 90 négyzetméteresnél is nagyobb. Az önkormányzat a Népszava azon kérdésére, hogy miért épült ennyi nagy lakás egy szociális célú bérházba, azt válaszolta, hogy

az építési engedély és a kivitelezés műszaki tartalmának összeállítása az előző önkormányzati ciklusban történt.

Most arról értesítették Újpest immáron ellenzéki vezetésű önkormányzatát, hogy a támogatási összegből emiatt kevesebb hívható le a bérlakásokra. – A kerületet nem éri veszteség, a hatályos szabályok szerint az elnyert uniós forrás felhasználható más projektelem önrészeként is – válaszolta a lapnak a IV. kerületi önkormányzat.

A szociális körből kieső 27 lakás bérbeadására koncepciót dolgoznak ki, amelyről elkészülte után tájékoztatják majd a kerületieket. Azt viszont leszögezték, hogy egyetlen lakást sem akarnak értékesíteni, valamennyi önkormányzati tulajdonban marad.

A Népszava információi szerint nagy a nyugtalanság a Károlyi utcából kiszorult nyolc családban, mivel még egyikük sem tudja biztosan, hová is költözhetnek a több, mint egy éves hányódás után. A korábban általuk bérelt otthonokba ugyanis közben beköltöztették a felszámolt krízistömb lakóit. Az elbontott házakban élő családokat, mintegy félszáz embert „szétszórták” egész Újpesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik