Élő Belföld

Több ezer emberrel, néhány apró atrocitással és brutális hőséggel ment le a Pride felvonulás

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
  • Negyven fokos hőségben vonulnak idén Budapesten a Pride felvonulói.
  • A menet idén sem tud az Andrássy úton menni, mert azt a Mi Hazánk lefoglalta előlük, de nem tervez oda eseményt.
  • Ez már a 27. Pride felvonulás.
  • Ezúttal a Dráva utca sarkánál, a Duna partján van a gyülekező kettőkor, hogy a háromkor induló menet végigsétáljon a Carl Lutz rakparton, a Margit híd mellet, az id. Antall József rakparton, a Széchenyi rakparton, a Zoltán utcán egészen a Szabadság téren.

Tízezer fölött a vonulók száma

Ahogy elindult a menet, már jobban lehet látni a tényleges létszámot, de megkérdeztünk egy rendőrt is, aki az alsó rakpartra vezető egyik lépcsőről jól rálátott a tömegre.

Ő úgy saccolta, hogy tízezer fölött van a létszám.

A Kutyapárt is a menet élén

A Kétfarkú Kutya Párt logóját formázó jatalmas léggömb is feltűnt a menet élén, úgy tűnik a párt saját teherautóval érkezett, amit a parkból korábban nem lehetett látni.

Dobrev Klára: Szeretni és szeretve lenni állampolgári jog

A Demokratikus Koalíció (DK) zászlója alatt megláttuk Dobrev Klára európai parlamenti képviselőt, akit meg is kérdeztünk, miért csatlakozott a menethez.

Szeretni és szeretve lenni állampolgári jog

– mondta, majd hozzátette, amikor csak tudott mindig kijött a felvonulásra, és a jövőben is ezt tervezi. Dobrev szerint a kormánynak nem szabadna beleszólnia abba, hogy ki hogyan éli az életét.

Egészen a Margitszigetig mentek az ellentüntetők

És onnan próbáltak átkiabálni a menetnek. Néhány tucatnyian voltak, görögtüzekkel. Több kisebb ellentüntetést is bejelentettek, ami már szinte hagyomány a felvonulás napján. Az Andrássy út például, ahova a Mi Hazánk tüntetést jelentett be, teljesen üresen kong épp.

Lassan indul a 27. Budapest Pride felvonulás

A Carl Lutz rakpart melletti parkban a Dráva utcánál nagyjából tízezer ember gyűlt össze, vagy valamivel több is, közel egy óra alatt, de még mindig érkeznek a színes zászlókkal és esernyőkkel felszerelkezett felvonulók.

A menet részvevői lassan felsorakoznak a teharautók mögött.

A politikai pártok közül eddig a DK külőnítményét lehetett észrevenni, akik egy árnyékos helyen egy pártlogóval kiegészített szivárványos zászló alatt gyülekeznek.

Olvasói sztorik