Belföld

Az újabb gigahitel miatt támadja Orbánt a DK

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
A párt szerint sokkoló a gázvásárlásról szóló rendelet.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselóje arra reagált, hogy a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány „különleges földgázkészlet létrehozásáról” döntött. A szóvivő a döntést sokkolónak nevezte.

Szerinte az Orbán-kormány a drága orosz gáz miatt veszi fel az újabb gigahitelt, amivel még jobban eladósítja az országot. Mint mondta, ha a 736 milliárd forintért valóban csak 740 millió köbméternyi gázt kapunk, az azt jelenti, hogy szó sincs olcsó orosz gázról, azért ugyanannyit fogunk fizetni, mint bárki más.

A DK szerint ez arról szól, hogy

Orbán a mi pénzünkből segítse a háborúzó Oroszországot. Ezzel a gigahitelből végrehajtott gázvásárlással csak az európai szankciók által sújtott orosz hadigépezet és Vlagyimir Putyin jár jól, a magyar családok biztosan nem.

A DK szóvivője a rendeletből arra következtet, hogy már van egy új gázszerződés, ezért azt követeli, a kormány azt azonnal hozza nyilvánosságra.

Jogunk van tudni, hogy a kormány a pénzünkből pontosan milyen áron vesz gázt, és milyen áron nyújt ezzel segítséget az Ukrajnát bombázó orosz hadigépezetnek. Ha a kormány nem hozza nyilvánosságra ezt a szerződést, az felér egy beismerő vallomással

– tette hozzá Barkóczi. A közlönyben egyébként nem rendelet, hanem egy külön határozat részletezi, mennyi pénzt szánnak a különleges földgázkészletre, legfeljebb 1 850 000 000 eurót.

Kapcsolódó
Közlöny: különleges gázkészletet akar a kormány, legfeljebb 740 milliárd forint hitelből
Szijjártó Péter moszkvai útja után, csütörtök este jelent meg a rendelet.

A rendelet és a határozat azt követően jelent meg, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön azért utazott Moszkvába, mert a kormány 700 millió köbméternyi plusz földgázt szeretne venni, hogy a tározókat a szokásosnál  jobban fel lehessen tölteni. Moszkva megvizsgálja a kérdést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik