Belföld

Varga Mihály: Amiben most vagyunk, az vihar előtti csend

Veres Nándor / MTI
Veres Nándor / MTI

Varga Mihály pénzügyminiszter éppen előadást tartott Tusnádfürdőn, amikor megjelent a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló rendelet, ám ő nem hozta ezt szóba, és beszélgetőtársai sem tettek fel erről kérdéseket neki, írja a Telex. A pénzügyminiszter a tudósítás szerint főként a világgazdaság aktuális problémáiról beszélt, a nehézségekért pedig az orosz-ukrán háborút és az ezt követő, Oroszország elleni uniós szankciókat okolta.

A kérdés már az, hogy túl tudja-e élni Európa az Oroszország elleni szankciókat

– vetette fel.

Varga úgy látja: „Európának kell az orosz energia. Mi is azt mondtuk, hogy a magyarok nem akarnak télen megfagyni”, illetve jelezte, hogy szerinte a szankciók nem működnek, hiszen „Oroszország nemcsak Európának tudja eladni az exporttermékeit, komoly orosz-kínai kapcsolat kezd kialakulni, és a világ többi országa nem követi Európát a szankciókban, ez látszik az euró és a dollár árfolyamának alakulásán is”.

Egyúttal jelezte, hogy meglátása szerint élelmiszerválság alakulhat ki, ha nem sikerül hamar megoldani a helyzetet, mert nemcsak az energiaárak, valamint az ukrán-orosz élelmiszerkivitel csökkenése hajtja fel az élelmiszerárakat, hanem a földgáz drágulásából következő műtrágyahiány is.

A jegybanki kamatemelésekről  Varga azt mondta, ezek miatt „gazdasági lassulás, recesszió felé tartunk”.

Hogy ez recesszió lesz-e vagy egy nagyon jelentős lassulás, azt még nem lehet megmondani. Abban biztos vagyok, hogy a helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog. Amiben most vagyunk, az vihar előtti csend. Látjuk, mi felé megyünk, mibe csúszunk bele. Tekintettel az országaink nyitottságára, ami a New York-i tőzsdén történik, az 20 perc múlva megtörténik a budapestin és a bukarestin is.

– fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik