Belföld

Hosszú a vádlista a szolnoki számlagyáros ellen

A letartóztatott férfi és társai bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék dönt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádat emelt egy szolnoki férfi ellen, aki öt társával az áfa elkerülése érdekében számlagyárat működtetett. A vádirat szerint a hat vádlott 2015-től négy évig működtette a számlagyárat. Belföldi beszerzések látszatát keltve hamis számlákat biztosítottak fa- és fűrészáru kereskedelemmel foglalkozó cégeknek az adófizetési kötelezettség csökkentéséhez.

A hamis számlákkal a cégek előnyösebb piaci helyzetbe kerültek, vevőik kedvezőbben tudták megvenni a faárut. A cégek havi forgalmából részesedést kapott a szolnoki férfi, aki adózási, jogi, üzletviteli tanácsokkal látta el társait.

Megbízásából társai Németországból nagy értékű luxusautókat is  behoztak áfamentesen mintegy 650 millió forint értékben. Azokat  ő Magyarországon továbbértékesítette, hamis számláival valótlanul belföldi beszerzést „igazolva” elkerülte az adófizetést.

A bűnszervezet a költségvetést csaknem 400 millió forinttal károsította meg.

A férfi a bűnös pénzből azzal is rendszeres haszonra tett szert, hogy  kölcsönöket adott jelentős kamatteherrel úgy, hogy a szerződésben a kölcsön összegeként már a kamattal növelt összeg szerepelt.

A férfi egy ingatlan és cég adásvételekor attól sem riadt vissza, hogy alkalmi kapcsolata felfedésével zsarolja az eladót, hogy a számára egyoldalúan előnyös szerződést elfogadtassa vele. Amikor az ellene  megindult nyomozásról tudomást szerzett, megfenyegette adósait. Kényszerítette őket, hogy tanúként hamisan azt nyilatkozzák, a nekik nyújtott kölcsön kamatmentes volt.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő szolnoki férfit

  • bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős kárt okozó költségvetési csalás,
  • pénzmosás, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység,
  • zsarolás,
  • kényszerítés hatósági eljárásban

bűntettével vádolja.

Vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy feltételes kedvezménnyel sem szabadulhat. Emellett az ügyészség a vádlottak bűnszervezet ideje alatt szerzett vagyonának elkobzását is indítványozza. Ennek biztosítására korábban több nagy értékű ingatlant és gépjárművet már zár alá vettek. A letartóztatott férfi és társai bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik