Belföld

Siófok környéki orvvadászok ellen emeltek vádat

ügyészség.hu
ügyészség.hu
Hatan voltak. Összehangoltan, egymást segítve vadásztak illegálisan a közeli erdőkben.

A Siófoki Járási Ügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, orvvadászat és lopás miatt emelt vádat hat siófoki járásban élő férfi ellen. Összehangoltan, egymást segítve vadásztak illegálisan a környéken lévő erdőkben.

A főkolompos egy vállalkozást működtetett, a vádlottak többsége az alkalmazottja volt, az összeszokott bűnbanda tagjai jól ismerték egymást. A vádbeli időszakban a férfi szinte napi rendszerességgel járt ki este, éjszaka a sértett vadásztársaság területére.

Az orvvadászathoz tiltott vadászati eszközöket – hőkamerát és hangtompítót – használt. A vádlottat hol egyik, hol másik társa kísérte el, hogy az elejtett állat mozgatásában, zsigerelésében, otthoni feldolgozásában segítsen. Cserébe legtöbbször az elejtett állat húsán megosztoztak.

A vádlott 2021 májusa és júniusa között tízszer ment ki orvvadászani az erdőterületre. Néhány sikertelen vadászat, sebzés mellett számos esetben lőtt ki vadakat, főleg vaddisznót, szarvast, szarvasborjút. Ezzel több mint egymillió forint kárt okozott.

A férfit 2021 júniusában tetten érték a rendőrök orvvadászat közben, de elmenekült. Menekülésében egyik társa is segítette, egy telefonon egyeztetett helyről autójával hazavitte, ahol már a rendőrök várták, elfogták őket.

Az I. rendű vádlottat őrizetbe vették. Ő az eljárás egy részében letartóztatásban volt. A Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádirat szerint a vadakat illegálisan elejtő két férfi ellen börtön-, illetve  fegyházbüntetés kiszabására, társaikkal szemben felfüggesztett börtönre tett indítványt az ügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik