Belföld

 Rajkán az elmúlt 25 év legnagyobb fegyverraktárát számolta fel a magyar rendőrség

police.hu
police.hu
A legfoglalt arzenál feketepiaci értéke meghaladja a félmilliárd forintot.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a police.hu oldalon számolt egy nemzetközi bűnbanda elleni akcióról, amelyben a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) és az Alsó-ausztriai Tartományi Bűnügyi Hivatallal (LKA NÖ) vett részt.

A KR NNI a Parketár nevű művelet részeként múlt héten számos elfogást és kutatást hajtott végre. A nemzetközi akcióval párhuzamosan Rajkán munkatársai összesen 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 ezer lőszert, 285 tárat és több mint 7,5 kiló robbanószert foglaltak le.

Rudolf Patka, a NAKA nyugati részlegének igazgatója elmondta: a közös akcióban Szlovákiában, Magyarországon és Ausztriában 12 házkutatást tartottak. Ketet Szlovákiában, kettőt Magyarországon (Rajkán és Mosonmagyaróváron), hármat Ausztriában (Bécsben).

Az MTI szerint többféle kábítószert, köztük három kiló kokaint, 300 ezer eurónyi készpénzt, illegálisan tartott lőfegyvereket, aranytömböket, ékszereket, luxuscikkeket foglaltak le. Szlovákiában és Ausztriában is több embert letartóztattak.

Összesen 16 embert gyanúsítottak meg bűncselekményekkel: egyebek mellett bűnszervezet szervezése, működtetése és támogatása, nagy mennyiségű kábítószer és pszichotróp anyag előállítása, illetve drogkereskedelem miatt.

A bűnszervezet Szlovákiába a metamfetamint és a kokaint Bécsben működő mexikói és román drogkartelleken keresztül vitték be, az eddigi adatok szerint több mint százkilónyi kokain került így be az országba.

A magyar rendőrök Rajkán és Mosonmagyaróváron két üres ingatlanban 59 ezer eurót (23,6 millió forint), 1,2 millió forintot és két 11 ezer euró (együttesen 8,8 millió forint) értékű aranyplakettet foglaltak le.

Ezzel párhuzamosan Rajkán ellenőriztek egy szlovák állampolgárt, akinek az autójában egy betárazott, éles fegyvert és 900 különböző kaliberű lőszert találtak. A férfi és felesége ellen büntetőeljárást indítottak lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottat azóta a bíróság letartóztatta. Nem tett vallomást.

A szlovák férfinél tartott házkutatásnál az elmúlt huszonöt évben talált legnagyobb magyarországi fegyverraktárt tárták fel. A legfoglalt arzenál feketepiaci értéke meghaladja a félmilliárd forintot. Arról nincs információ, hogy bármelyik fegyver az ukrajnai háborús zónából, az Ukrajnába érkező szállítmányokból származna. A fegyverek útját a gyártástól a végső felhasználókig vizsgálják az Europol, az európai társhatóságok, valamint az FBI bevonásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik