Belföld

Modernebb múzeumot akar a honvédelmi miniszter

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
Szalay-Bobrovniczky Kristóf talányos választ adott a költözést firtató kérdésre.

A jobbikos Lukács László György írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a honvédelmi miniszternek arról, valóban költöznie kell-e a Hadtörténeti Múzeumnak. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy sajtóhírek szerint nagy átalakítások lesznek a Kapisztrán téren álló Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Értesülések szerint a Honvédelmi Minisztérium akar beköltözni a várnegyedben lévő épületbe. Az már biztosan látszik, hogy az épület jelentős részét ki kell üríteni, de lehet, hogy az egész házat el kell hagynia a Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak. Mivel már több minisztériumnál megkezdődött vagy megtörtént a várnegyedbe költöztetés, arra is várt választ Szalay-Bobrovniczky Kristóftól, hogy:

– Várható-e, hogy rövid időn belül a várba költözik a Honvédelmi Minisztérium is? Ha igen, mikor?
– Mi a pontos tervük a Hadtörténeti Intézettel és Múzeummal? Az maradhat-e a mostani Kapisztrán téri székhelyén?
– Várhatóak-e leépítések az intézményben a következő hónapokban?

Szalay-Bobrovniczky Kristóf talányos válaszát változtatás nélkül közöljük.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a magyar és a kapcsolódó egyetemes katonai örökségünk megőrzésére hivatott intézmény. Feladatai a szakterületét érintő tudományos kutatások folytatása, illetve, hogy méltó, modern, a XXI. századi körülményeknek megfelelő, a fiatalok számára is könnyen befogadható, átélhető, interaktív kiállításokat hozzon létre.

A Kormány célkitűzése, hogy ezeket a feladatokat az intézmény méltó módon és méltó helyen láthassa el olyan körülmények között, melyek a nagyközönség és a tudományos közélet számára is biztosítják a jelenleginél könnyebb megközelíthetőséget, illetve a XXI. század kihívásainak is megfelelő modern, tágas külső- és belső kiállítóhelyeket.

A könnyebb megközelíthetőség, a XXI. század kihívásainak megfelelő kiállítóhely emíltése valószínűsíti a költöztetést, de a miniszter arra nem válaszolt, hogy az általa irányított tárca költözik-e oda, és a változások miatt lesznek-e leépítések.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik