Belföld

Ezért használtak sokkolót a tüntetés felszámolásakor

police.hu
police.hu
A BRFK jogszerűnek és arányosnak tartja használatát a Margit hídon tüntetővel szemben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon indokolta meg, miért használtak hétfőn elektromos sokkolót azzal a 42 éves férfivel szemben, aki többszöri felszólítása ellenére nem követte a rendőr utasításait egy, a szervező részéről befejezettnek nyilvánított fővárosi gyűlés után.

Mint írták, biztosítják a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezési jog gyakorlását, de a szükségesség és az arányosság elvét betartva intézkednek a jogsértőkkel szemben. A hétfői, Margit hídra bejelentett gyűlés végét követően a résztvevők nem hagyták el az úttestet és a síneket, ezért a rendőrök többször felszólították őket, menjenek fel a járdára.

Egy úttesten ülő férfival szemben a felszólítást követően testi kényszert alkalmaztak, de úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer (kezeik szétfeszítése) sérülés veszélyével járt volna.

A helyszínbiztosítás parancsnoka kilövőfej nélküli elektromos sokkoló alkalmazására adott utasítást. Az intézkedő rendőr kétszer figyelmeztette a földön ülő férfit az eszköz használatára, azt a test érintése nélkül a levegőbe szikráztatta. A figyelmeztetések nem vezettek eredményre, ezért a rendőr a sokkolót két másodpercig a férfi ruházatán át a combjához érintette. Ennek hatására a férfi elengedte a nőt, a rendőrök mindkettőjüket felkísérték a járdára.

A férfi a szabálysértés tényét elismerte, a szabálysértési nyilatkozatot kitöltötte és aláírta. A rendőrök kérdésére elmondta, zsibbadást érez a combján, enyhe bőrpír keletkezett a kontaktus helyén. Egészségügyi ellátást nem kért. Előállítása után a mentősök megvizsgálták, megállapították, nem igényel orvosi ellátást.

A kényszerítőeszköz használatát parancsnoki kivizsgálás követte, amely megállapította, hogy a sokkoló alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik