Élő Belföld

Orbán Viktor szerint valaki majd megérti, hogy magasabb lesz a számlája, valaki nem

Benko Vivien Cher / /Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / /Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
  • Sok témát érintett a kormányfő péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádión
  • Beszélt arról, hogy új periódusába lépett az európai történelem, amelyben nemcsak az energiáért, de a munkahelyekért is harc lesz
  • Komoly európai gazdasági recesszió jön, a szankciókkal az európai gazdaság “tüdőn lőtte magát, és levegőért kapkod”
  • Belátást kért azoktól a családoktól, akiknek magasabb lesz a számlája
  • Orbán szerint az nem fér bele, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába azt a pénzt, amit be kéne, mert akkor az ki fog lyukadni
  • Nőhet a rendőrök fizetése, igaz, nem tudni még, hogy mennyivel

A "Soros-félék" érdeke a háború fenntartása

Orbán Viktor végül arról is megosztotta a gondolatait, hogy szerinte kiknek lehet az érdeke az orosz-ukrán háború fenntartása. Hangsúlyozta, hogy nem szabad bedőlni az összeesküvés-elméleteknek, majd arról kezdett beszélni, hogy a háború fenntartása valójában a “Soros György-féle” üzletemberek érdeke leginkább, mert ők ezen sokat nyernek, és ezek – a pontosabban nem körülírt – körök ehhez fel is használják szervezeteiket, újságíróikat. Az biztos, hogy Magyarországnak nem érdeke a háború, de a látszat ellenére Kínának sem.

A határvadászok miatt nőhet a rendőrök fizetése a kormányfő szerint

Ma délután készül aláírni a határvadászokról szóló rendeletet – jelentette ki Orbán Viktor. Azt is elmondta a kormányfő, hogy két év alatt 2000-ről 4000-re akarják emelni a határvadászok számát Magyarországon. A határvadászok megállapított fizetése pedig – mondta Orbán konkrétumok nélkül – felfelé fogja tolni a rendőrök fizetését.

Orbán megértően viszonyul a tüntetésekhez

A magyar kormányfő arról beszél, hogy igyekszik megértően viszonyulni az elmúlt napi tüntetésekhez. Annyiban mindez érthető szerinte, hogy a katatörvény módosításának vannak vesztesei, és ez az intézkedés valóban fájhat sokaknak, de az ország érdeke most ezt a változtatást meghozni. Az ellenzéki politika pedig megpróbálja kihasználni ezt a helyzetet: ezekről szólnak a tüntetések a kormányfő szerint.

A nyugdíj miatt kellett változtatni a katatörvényen

A katatörvény módosítása szükséges és jó döntés – jelentette Orbán Viktor. A kormányfő szerint a katatörvényt a háború miatt kellett megváltoztatni, de a nyugdíjrendszer miatt is, ezért kellett becsukni a kiskapukat. „Az ma már nem fér bele, hogy 400 ezer katás legyen.” Szerinte a magyar gazdaság jelenleg 150 ezer katást bír el. Orbán arról is beszélt, hogy a kata régen a „maszek volt”.

Valaki majd megérti, hogy nő a számlája, valaki nem

Megkérdezték Orbántól, hogy mit gondol arról, hogy sokakat érzékenyen érint majd, hogy jóval magasabb lesz a rezsiszámlája. Erre azt mondta kormányfő: “Valaki majd megérti, valaki nem. A tényeken az nem változtat, ha valaki ezt nem érti meg.” Azt mondta a kormányfő: a teljes lakossági rezsicsökkentés a háborúig belefért, ma már nem.

Orbán elmagyarázta, miért kellett a rezsicsökkentés

Magyarország nehezebb helyzetben van más európai országokhoz képest, mert itthon a rezsi a fizetés magasabb hányadát viszi el a magyaroknál, mint nyugaton – magyarázta Orbán, hogy miért kell a rezsicsökkentés. Nyugaton magasabbak a fizetések, ezért könnyebb a piaci árat kifizetni, mint Magyarországon.

Operatív törzset állítottak fel

Orbán Viktor arról beszél, hogy egy újabb operatív törzset állítottak fel az energiahelyzet miatt, ezt pedig Gulyás Gergely vezeti majd. Ezek után a kormányfő a szerdán bejelentett energia-vészhelyzeti intézkedésekről beszél.

A háború elhúzódik

A szankciós politika elhibázottságáról beszél a kormányfő. Szerinte lesz olyan ország, ahol nem lesz gáz, és lesz olyan ország, ahol lesz gáz, de magas lesz ára. Magyarország az utóbbiba tartozik majd.

Harcolni kell mindenért, ami eddig természetes volt

Európában háborús árak vannak – kezdte interjúját Orbán Viktor. A kormányfő szerint a háborúk korában élünk, új korszak kezdődött az európai történelemben az orosz-ukrán háború óta. “A háború zajlik a világgazdaságban, de legalábbis az európai gazdaságban.” Ez megkérdőjelez mindent a kormányfő szerint. “Most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettük.” Harc van az energiaárakért, de lesz harc a munkahelyekért is. Orbán Viktor azt tanácsolja mindenkinek, hogy becsülje meg a munkáját, mert Európában gazdasági visszaesés lesz.

Lesz téma bőven!

Katatörvény, visszalépés a rezsiharctól, külpolitika! A kormányfő már a stúdióban van.

Olvasói sztorik