Belföld

Kevesebb államtitkár és helyettes államtitkár van, mint az előző Orbán-kormányban

Novák Katalin / Facebook
Novák Katalin / Facebook
Bár a miniszterek száma nem változott, hosszú idők folyamatos növekedése után először csökkent az államtitkári, helyettes államtitkári kar nagysága. A miniszterelnöki kabinetminiszternek, a belügyminiszternek és a honvédelmi miniszternek ugyanakkor több államtitkára lett az előző ciklushoz képest.

Orbán Viktor miniszterelnök 2010-ben megígérte, hogy véget vet a szocialista kabinetekre szerinte jellemző „kormányzati dáridónak és rangkórságnak”, vagyis takarékosabb államot ajánlott, kevesebb minisztert és államtitkárt. Bár a miniszterek száma valóban csökkent, a vezetői pozíciók száma azóta folyamatosan nőtt, egészen a közelmúltig. Az ötödik Orbán-kormányban ugyanis, ha nem is jelentősen, de némileg mérséklődött az államtitkárok és helyetteseik száma az előző évhez képest.

A Bajnai-kormány leköszönésekor a miniszterelnök mellett 15 miniszter és 20 államtitkár volt hivatalban, 2010-ben – az első fideszes kétharmad kezdetén – a nyolc miniszer mellett 42 államtitkárral kezdte működését a baloldali kormányzást felváltó új kormányzati struktúra. 2014-ben ötven fölé nőtt az államtitkári létszám, 2018-ban már hetvennél is többen lettek, 2021-re pedig már 76 államtitkár volt hivatalban.

Most szolid csökkenés történt: 70 államtitkárral állt fel az új kormány, noha eggyel nőtt a minisztériumok száma. A miniszteri létszám (14 fő) az előző ciklushoz képest ugyanakkor változatlan maradt a tárca nélküli miniszteri posztok megszüntetése miatt. Helyettes államtitkárokból összesítésünk szerint jelenleg 111 van, noha 2010-ben, az első kétharmad idején még csak 54-en voltak, míg az előző ciklusban volt olyan időszak, amikor számuk 122 volt.

Ez most a felállás az államtitkári fronton:

  • Miniszterelnöki Kabinetiroda: 12,
  • Miniszterelnökség: 10,
  • Belügyminisztérium: 7,
  • Külgazdasági és Külügyminisztérium: 6,
  • Agrárminisztérium: 6,
  • Technológiai és Ipari Minisztérium: 6,
  • Pénzügyminisztérium: 6,
  • Honvédelmi Minisztérium: 5,
  • Kulturális és Innovációs Minisztérium: 5,
  • Építési és Beruházási Minisztérium: 4,
  • Igazságügyi Minisztérium: 3.

A legtöbb államtitkár a Miniszterelnöki Kabinetirodánál dolgozik, összesen 12-en vannak, ami jól jelzi Rogán Antal miniszter kormányon belüli megerősödését, hiszen korábban négy-öt államtitkárral dolgozott. Rogán munkáját jelenleg 16 helyettes államtitkár is segíti, míg egy éve még elég volt hat ilyen beosztású vezető. Tavaly még a Miniszterelnökségen volt a legtöbb államtitkárság, pont egy tucatnyi, számuk mostanra tízre olvadt, mert elvették Gulyás Gergelytől a beruházásokkal kapcsolatos feladatokat. A kancellárián maradt viszont a legtöbb helyettes államtitkár, 18, ami növekedés a korábbi ciklushoz képest, amikor 17-en voltak.

A másik nagy mamuttárca, a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma volt, de ezt megszüntették, a feladatok és államtitkárok a Belügyminisztériumban és az újonnan felállt Kulturális és Innovációs Minisztériumban landoltak.

Újonc létére a korábbinál izmosabb Honvédelmi Minisztériumot vezethet Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki honvédelmi miniszterként megkapta a kormánynak oly fontos sportterületet is. Az eddigi három helyett így már öt államtitkára és hat helyettes államtitkára van a tárcának.

Kisebb lett Palkovics László minisztériuma: a tárcájából elveszett az innováció (Innovációs és Technológiai Minisztériumból Technológiai és Ipari Minisztérium lett), a terület a kulturális tárcához került. Korábban tíz államtitkár volt itt hivatalban, mostanra hatan maradtak, bár viszonylag nagy számú, 13 fős helyettes államtitkári kar is dolgozik a minisztériumban. Karcsúsodott a Pénzügyminisztérium is, hét helyett csak öt államtitkárral és nyolc helyettes államtitkárral dolgozhat Varga Mihály miniszter.

A Szijjártó Péter vezette külügyminisztériumnál, a Nagy István vezette agrártárcánál és a Varga Judit által irányított Igazságügyi Minisztériumnál nem volt változás az államtitkári létszámot tekintve.

Visszatérhetett a kormányba építési miniszterként Lázár János, aki 2014 és 2018 között a Miniszterelnökséget vezetve messze a legnagyobb hatalommal bírt a miniszterek között. Akkoriban tíz államtitkár is dolgozott a keze alá, most néggyel kell beérnie.

Még kisebb háttérmunkáscsapat van Navracsics Tibor mögött, aki az első kétharmad idején miniszterelnök-helyettesként a kormány második embere volt. Akkor közigazgatási és igazságügy-miniszterként a kormányfő távollétében vezethette a kormányüléseket, utasíthatta a többi minisztert. Most önálló tárcát sem kapott, a Miniszterelnökségbe betagozódva végezheti a feladatát, az oda delegált három államtitkárával együtt.

Lapunk a minap írta meg, hogy fű alatt megemelhették az államtitkárok fizetését, és ezt az információt Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón meg is erősítette munkatársunk kérdésére: az eddigi 1,75 millió forint helyett immár 1,9 millió a bérük.

Kapcsolódó
Fű alatt emelhette meg Orbán az államtitkári fizetést
A külügyes Magyar Levente 150 ezer forinttal nagyobb fizetésről számolt be friss vagyonnyilatkozatában, mint a korábbiban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik