Belföld

Tiltakoznak a kerületek a szakrendelők államosítása ellen

A budapesti kerületek tiltakoznak az egészségügyi szakrendelők államosítása ellen – derült ki a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) által kiadott szerdai közleményből. A kerületi önkormányzatokat tömörítő szervezet közlése szerint az új kormányzati elképzelés

  • sérti a betegek érdekeit,
  •  sérti az orvosok és az egészségügyi dolgozók érdekeit,
  • rontaná az egészségügyi ellátás színvonalát,
  • újabb nettó forráskivonást jelentene az egészségügyből,
  • és újabb vagyonvesztést okozna az önkormányzatoknak.

A BÖSZ ezért – mint írták – elküldi az állásfoglalását Pintér Sándor belügyminiszternek – aki az új kormányzati felállásban az egészségügyért is felelős –, és azonnali egyeztetést kezdeményez a kormányzati államosítási szándékok tisztázása érdekében.

A közlemény szerint a szakrendelők számára eddig a helyi önkormányzatok biztosították a felújítási és fejlesztési forrásokat, az államosítással azonban ezek a források elvesznének, vagyis a kormányzati szándék a magyar egészségügyi rendszerből újabb nettó forráskivonást, az önkormányzatok számára pedig vagyonvesztést jelentene.

Az államosítás miatt szerintük nagymértékben romlana a betegek hozzáférése az ellátásokhoz. A betegek számára ez a gyakorlatban többletköltséget és megnövekedett várakozási időt, hosszabb várólistákat jelentene.

Úgy látják továbbá, hogy az államosítás miatt sok orvos és egészségügyi dolgozó elhagyná a pályát, a közfinanszírozott egészségügy helyett a magánellátásban keresnének munkát, vagy végleg kérnék nyugdíjazásukat, ami súlyosbíthatja a magyar egészségügyi rendszer ellátási gondjait.

A budapesti önkormányzatok felhívták a figyelmet arra is, hogy a szakrendelők államosításának szándéka ütközik a kormány és a főváros között 2019. év végén létrejött megállapodás szellemiségével, amelyet az önkormányzati tulajdonú egészségügyi intézmények fejlesztése érdekében kötöttek.

E pluszforrásokat a budapestiek érdekében kértük, és nem pedig azért, hogy a kormány elvegye, majd leépítse az önkormányzati szakrendelőket

– írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik