Belföld

Lezárult a cserdi nyomozás, egy ügyben vádat emeltek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Baranya Megyei Főügyészség arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos olyan projektet vizsgált, amibe a Cserdi önkormányzat Bogdán László polgármesteri megbízatása alatt fogott bele. A településvezető 2020. július 14-én követett el öngyilkosságot. A Népszava beszámolója szerint:

  • A faluban folyó közmunka programot is vizsgálták, de bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást.
  • Ugyanez volt a döntés a Cserdiben épülő hűtőház dolgában. A Bogdán által megálmodott hűtőház főképp a helyi és környékbeli őstermelők kertjéből származó gyümölcsöket és zöldségeket dolgozta volna fel, de a 300 milliós támogatásból tervezett kisüzem nem készült el, miközben a kapott pénz 80 százalékát elköltötték. A hűtőház legfeljebb félkésznek mondható.
  • A Cserdire tervezett kerékpárútra 265 millió forintot nyertek el, de a pénzt az önkormányzat másra fordította. Itt a költségvetési csalás gyanújával folytatott nyomozást Bogdán László halála okán zárták le 2022 áprilisában.
  • Egy ügyben viszont történt vádemelés: Még 2018-ban egy gazdasági társaság vezetőjeként dolgozó, pécsi férfi két színlelt számlát állított ki, és ezeket az önkormányzat Bogdán döntése alapján befogadta. A számlák szerint a cég csapat- és kapcsolatépítő tréningeket tartott volna Cserdiben, ám ezek nem történtek meg. A képzés 9 és félmilliós költségét a falu mégis kifizette, Bogdán beleegyezésével, noha a polgármesternek valószínűleg tudnia kellett, hogy ezek a rendezvények nem valósultak meg – írja a Népszava. A színlelt számlát kiállító középkorú férfit az ügyészség költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja, a tárgyalás várhatóan ősszel kezdődik majd ebben az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik