Belföld

Nem ápolta a nagymamáját egy budai fiatal, emberöléssel vádolják

Emberölés miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség azzal a fiatal férfival szemben, aki kötelessége ellenére is elhanyagolta a vele együtt élő beteg nagymamáját, ami döntő szerepet játszott a nő halálában. A főügyészség tájékoztatása szerint a 21 éves férfi gyermekkorától magatartási nehézségekkel küzdött, és később rendszeresen drogozott.

Az állami gondozott fiatal abban állapodott meg az anyai nagyanyjával, hogy a 18. életévének betöltését követően beköltözhet a mama budai lakásába, de a lakhatásáért cserében segít a háztartásban és szükség esetén az idős hozzátartozója gondozásában.

A férfi nagymamája 2020 áprilisáig alapvetően el tudta látni magát, s a szükséges segítséget ekkor még meg is kapta a vele élő unokájától. Áprilisban azonban kórházba került, ahol rögzítették a szükséges gyógyszeres kezeléseket, majd állandó otthoni gondozás és ápolás javaslatával hazaengedték. 

Az unoka, annak ellenére, hogy a lakhatásának biztosítása fejében elvállalta a nagyi gondozását, és ez egyúttal vele együtt élő közeli hozzátartozóként kötelessége is volt, teljesen felhagyott a nagyanyja ápolásával és ellátásával, az előírt gyógyszereit nem adta be neki, sőt, azok közül volt olyan is, amit saját maga szedett be.

Az asszony állapota rohamosan romlani kezdett, kiszáradt, fertőzést és vérmérgezést kapott. A fiatal tisztában volt nagyanyja egyre súlyosbodó állapotával, tudta, hogy orvosi beavatkozás hiányában hamarosan meghal, és azzal is tisztában volt, hogy az őt terhelő gondozási és ápolási kötelezettség elhagyása ezt meggyorsítja és elkerülhetetlenné teszi.

2020. április végén a fiatalember anyja gyógyszereket és élelmiszert vitt a lakás ajtajához, ahova a fiától tartva nem mert bemenni. Az anya két nappal később a körzeti orvossal együtt, a férfi lehetséges agresszív fellépésétől tartva rendőri biztosítás mellett a lakáshoz ment, hogy az orvos megvizsgálja és ellássa a nagyit.

Az asszony súlyos, életveszélyes állapotát észlelve a körzeti orvos kihívta a mentőket, akik azonnal kórházba szállították. Az időskorú nő a kórházban szakszerű orvosi ellátásban részesült, ennek ellenére néhány nap múlva meghalt.

A Fővárosi Főügyészség letöltendő börtönbüntetést és közügyektől eltiltást kért az emberöléssel vádolt férfire. A főügyészség felhívja a figyelmet arra, hogy bűncselekmény nem csak tevéssel, hanem mulasztással is elkövethető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik