Belföld

Riasztást adtak ki a felhőszakadás, zivatar veszélye miatt

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS/24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS/24.HU
Háromféle figyelmeztetést is kiadtak. Jégesőt és viharos szelet is hoz a hidegfront.

Kedden a legtöbb napsütésre a délkeleti, a legkevesebbre az ország nyugati térségében számíthatunk. Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az északias szél nagy területen lesz élénk, néhol erős. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet 24-37 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket az ország nyugati felén, a magasabbakat délkeleten mérhetik. Késő estére 17 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet – írja a Kiderül.hu.

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki a zivatar veszélye miatt az egész országra, illetve hét nyugati megyére a felhőszakadás miatt. Keleten még a hőség miatt érvényes első- és másodfokú figyelmeztetés.

Riasztást is kiadott felhőszakadás, illetve zivatar  veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken rövid idő alatt több mint húsz milliméter eső eshet. A riasztások által érintett területek, járások folyamatosan frissülő térképeken követhetőek nyomon.

A Dunántúlon délelőtt az eső, zápor melletti zivatarokból néhol 20-30 mm csapadék hullhat rövid idő alatt.  Később főként az Észak-Dunántúlon alakulhatnak ki újabb zivatarok. A déli, kora délutáni órákban a Duna-Tisza közén, késő délután, este már a Tiszántúlon, északkeleten járó hidegfrontot sok helyen kísérheti 60-70, zivatar környezetében 70-90 km/órás szélroham. A keleti országrészben akár heves zivatarok is kialakulhatnak 80-90 km/óra feletti szélrohammal, felhőszakadással (rövid idő alatt 20-30 mm csapadékkal), nagyobb méretű jéggel.

Az érkező front hatására délutánra a középső országrészben is visszaesik a hőmérséklet, de a keleti, délkeleti tájakon még 27-29 fok körüli napi középhőmérséklet várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik