Belföld

Nem működik együtt a korábban nevelt lánya megerőszakolásával is gyanúsított diósjenői férfi

RTL Klub
RTL Klub

Nem működik együtt a rendőrséggel az a 47 éves diósjenői férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy 13 évvel ezelőtt megölte a 19 éves nevelt lányát, majd elásta a holttestét. A meggyilkolt lány 14 éves testvérét továbbra is eltűntként keresik – közölte sajtótájékoztatóján a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Kalmár Zsolt ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes a sajtótájékoztatón elmondta: a testvérpár három testvérükkel, édesanyjukkal és nevelőapjukkal 2004 nyarától 2009 nyaráig élt egy háztartásban Diósjenőn, amikor a kiskorú gyerekeket a gyámhatóság védelembe vette és gyermekotthonokba kerültek, ahonnan többször hazaszöktek.

Az adatok szerint a férfi 2009 márciusában, közös lakásukban családi vitát, hangos szóváltást követően bántalmazta a lányt, aki a helyszínen meghalt. Ezt követően elásta a holttestet, hogy elkerülje a felelősségre vonást. A múlt csütörtökön elfogott férfi letartóztatásáról vasárnap döntött a bíróság. Ellene annak idején vádemelési javaslatot is tettek a rendőrök az ügyészségen szexuális bűncselekmény miatt, de ez megszüntetésre kerül.

Ez egy 2014-es büntetőeljárás volt, amelyben érintett volt a férfi és a két eltűntként keresett lány is. Bizonyítottság hiányában azonban megszüntették az eljárást az erőszakos közösüléssel gyanúsított férfival szemben

– mondta lapunknak az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre Deák Bertold, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője. Mivel nem bűncselekmény hiánya, hanem bizonyítottság hiánya miatt szüntették meg az eljárást, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem arra jutottak a hatóságok, hogy biztos nem erőszakoskodott a férfi, hanem arra, hogy nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a férfi valóban bántalmazta volna a lányokat szexuálisan.

Az emberölési ügyben szakértők bevonásával folytatják tovább a rendőrök nyomozást, hogy megtudják a lányok eltűnésének, a sérelmükre elkövetett bűncselekmények körülményeit, és megállapítsák a másik lány hollétét.

A távirati iroda beszámolója szerint Kalmár Zsolt a rendőrség mai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kiemelt médiaérdeklődés miatt döntöttek úgy, hogy tájékoztatják a nyilvánosságot azokról az adatokról, amelyek nem befolyásolják a későbbi felderítést és bizonyítást, illetve azért, mert a sajtóban a napokban több, tényként közölt információ nem volt helytálló.

Beszámolt arról, hogy a büntetőeljárást 2021 őszén indították az ügyben. Előtte, egy gyermekotthonból származó bejelentés alapján 2009 elején körözési eljárás indult az akkor 14 és 19 éves lányok tartózkodási helyének megállapítására. 2015-ben a főkapitányság vette át az eljárást a rétsági városi kapitányságtól, mert arra lehetett következtetni, hogy a testvérpár bűncselekmény áldozatává válhatott.

A főkapitány-helyettes elmondta azt is, hogy az elmúlt években Petőfi Attila országos főkapitányi biztossal, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatóság kiemelt életellenes ügyek koordinátorával, valamint a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ körözési szakirányító főosztályának munkatársaival dolgoztak. Kalmár azt mondta, hogy minden információt leellenőriztek, és “minden információt elvittek a végéig”, ami azt eredményezte, hogy 2021 őszére tudták megállapítani a bűncselekmény gyanúját az eltűnésekkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik