Belföld

350 millió forint pályázati pénz tűnt el a hugyagi önkormányzatnál, nyomoz a rendőrség

Hugyag település 194 millió forint uniós támogatást nyert szociális lakások felújítására és újak építésére, valamint 158 milliót nyert játszóterek és kultúrház kialakítására, illetve a helyi óvoda konyhájának felújítására, a pénzt viszont másra költötték – írja az rtl.hu.

Lovas Ilona helyi önkormányzati képviselő nyilatkozott az Rtl-nek, azt mondta, a beruházásokból semmi nem valósult meg, ezért a minisztérium arra kötelezte a falut, hogy mind a 350 millió forintot fizesse vissza. Ezt nem tudják megtenni, mert a pénz nincs meg.

A két pályázat a kormány portálján is megtalálható, ami a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszak szabálytalan projektjeit listázza. Hiányzó elszámoló bizonylatok miatt a teljes támogatási összeget visszakövetelik.

A helyi képviselő azt is elmondta, rendőrségi feljelentést tettek tavaly október végén ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelésért, mert ezt nem lehet ennyiben hagyni. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az RTL Híradóval közölte, hogy hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást, az uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé megtették a szükséges intézkedéseket.

Bodor Gábor, Hugyag alpolgármestere szerint az alulfinanszírozott önkormányzat egyszerűen elköltötte a pályázati pénzt a saját működésére. A korábbi polgármester lemondott, a helyiek szerint külföldre távozott. Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak a településen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik