Belföld

Győrfi Pál: 30 százalékkal emelkedett a kánikulában a riasztások száma

A kánikula kitörése óta 30 százalékkal nőtt a mentőkhöz beérkezett átlagos riasztások száma – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál kiemelte, hogy az idős, szívbeteg emberek, a krónikus betegségben szenvedők rosszullétének kockázatát tovább növeli a tartós hőség.

Akár 15 százalékkal is több ilyen esetünk lehet, mint egy átlagos napon, közölte Győrfi. A napi riasztásszám országosan általában 3300-3500, de a hét eleje óta tartó hőség miatt a vészhívások 3700-3800-ra emelkedtek.

A mentőknél látjuk az időjárás változások, illetve különböző időjárási helyzetek egészségügyi kockázatait. Például hogyha hidegfront érkezik, akkor több epilepsziás rohamhoz riasztják a mentőket és a szülések is nagyobb eséllyel indulnak meg. A melegfront érkezése és általában a nagy meleg pedig elsősorban a szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek okoz nehézségeket

– mondta a szóvivő az InfoRádióban.

Győrfi Pál ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Mentőszolgálat akár 30 százalékos esetszám-növekedést is képes kezelni ha szükséges, és ezt a kapacitást tovább is tudják fokozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik