Belföld

Másodfokú riasztás van zivatarveszély miatt négy megyében

Másodfokú riasztásokat adott ki szerda eset több megyében az Országos Meteorológiai Szolgálat – írja az MTI.

Somogy, Vas, Zala és Baranya megyében a következő órákban olyan heves zivatarokra kell készülni, amelyet viharos szél, felhőszakadás, jégeső kísérhet.

Este, éjszaka főként a Dunántúl nyugati, délnyugati felén fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket jellemzően viharos széllökések, jégeső, illetve intenzív csapadék kísérhet. Elsősorban a nyugati, délnyugati határhoz közelebbi vidékeken hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. Ezeket akár 90 kilométer/óra feletti széllökések és nagyobb méretű jégdarabok kísérhetik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében azt hangsúlyozta: ha nagy villámlással járó vihar közeleg vagy elkap valakit, ajánlott behúzódni valahová. Aki gépkocsiban ül, az ablakokat zárja be, a fém részeket ne érintse meg.

A ház környékéről javasolt bevinni az épületbe minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.

A katasztrófavédelem arra is figyelmeztet, hogy viharos szélben lehetőleg senki ne parkoljon fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is mindenki kellő figyelemmel közlekedjen.

A hőségriadók közben továbbra is érvényben vannak: a meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint csütörtökre első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetéseket is kiadtak. Emellett az UV-B sugárzás országszerte akár is elérheti az extrém szintet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik