Belföld

Kipróbálják a négynapos munkahetet a szombathelyi városházán

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Vizsgálják meg a négynapos munkahét bevezetésének szakmai és jogi lehetőségeit a szombathelyi polgármesteri hivatalban – javasolta a közgyűlésen Czeglédy Csaba (független) városi képviselő a nyugat.hu tudósítása szerint.

Czeglédy elmondta, az utóbbi években sok mindennel próbálkoznak világszerte a munkahelyi stressz csökkentése és a hatékonyabb munkavégzés érdekében. A pandémia alatt a home office került előtérbe, de most már a négynapos munkahetet preferálják, tette hozzá.

A javaslat lényege, hogy a munkavállalók hétfőtől csütörtökig dolgoznak, utána jön három szünnap. Ezzel az elvégzendő munka mennyisége nem változna, így viszont racionálisabb és hatékonyabb lehet a munkavégzés. Ez a módszer elsősorban a szellemi, irodai munkáknál jöhet szóba.

Czeglédy ezért javasolta, hogy ha az előzetes vizsgálat úgy látja, akkor ősszel a polgármesteri hivatalban be lehet vezetni a négynapos munkahetet, először hat hónapos próbaidőre. A hivatalban a pénteki nap amúgy is csak négyórás, az ügyeleteket a döntés nem érintené. A képviselő szerint, ha a próbaidő sikerrel zárul, akkor jó példát mutathat a város vállalkozásainak is, és remélhetőleg egyre több helyen vezetik be a négynapos munkahetet – írja a nyugat.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik