Belföld

A Budapest-Balaton kerékpárút egy szakaszáról népszavaznak Biatorbágyon

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Budapest-Balaton kerékpárút (BUBA) Biatorbágy belterületi szakasza ne a Szabadság út – Nagy utca nyomvonalon kerüljön kiépítésre?

– erre a kérdésre kell válaszolniuk a biatorbágyiaknak június 26-án vasárnap.

A Telex cikke szerint a népszavazást azért kellett kiírni, mert 2020 óta vitáznak annak a kerékpárút nyomvonalának áthelyezésérl, ami becslések szerint napi akár kétezer biciklis áthaladását tenné lehetővé a településen.

Civilek egy csoportja alternatív nyomvonalat is megálmodtak a városon kívül eső Füzes-patak mentén. Többek közt azzal érvelnek mellett, hogy mivel a patak nyomvonalát követi, enyhe emelkedése kedvezőbb, tisztább levegőjű, szebb környezetben halad, és a kerékpáros turizmus többezres forgalmát kiviszi a városból, elkülöníti azt a helyi érdekű kerékpáros forgalomtól. Továbbá nem kellene kivágni miatta 45 fát a városban.

Révész Máriusz, a Budapest-Balaton kerékpárút építéséért felelős kormánybiztos a Telexnek azt mondta, „a nép szava isten szava”, ahogy a népszavazáson döntenek, a kerékpárutat úgy fogják Biatorbágyon megépíteni. A kerékpárút egyébként Etyekig már elkészült, és Székesfehérvárig is elég jól áll az építése, áll a cikkben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik