Belföld

Híd a munka világába: kell még idő a vádemeléshez

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A maratoni nyomozás határideje június 10-én lejárt, de újra meghosszabbították.

Nem volt elég idő a vádemeléshez a Híd a munka világába program ügyében. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusának kérdésére a legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága tovább nyomoz.

Az ellenzéki politikus régóta követi a nyomozást, amely határidejét már többször is meg kellett hosszabbítani. Mivel legutóbb június 10-én járt le, Vadai Ágnes ezért kérdezte meg Polt Pétert:

Elegendő volt a nyomozati idő a megfelelő vádemeléshez a Híd a munka világába program vonatkozásában?

A legfőbb ügyész válaszából kiderült, hogy a Híd a munka világába program ügyében továbbra sincs új gyanúsított (eddig öt embert hallgattak ki gyanúsítottként). A szabálytalan pénzköltések  miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya nyomoz

különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt.

A Fővárosi Főügyészség a nyomozás határidejét ugyanakkor ismét meghosszabbította, ezúttal 2022. december 10-éig.

Kapcsolódó
Híd a munka világába: 110 tanút már kihallgattak
1,6 milliárd forintot nyúltak le. Polt Péter ezt „bonyolult ténybeli és jogi megítélésűnek” tartja, ezzel magyarázza, hogy 2016 óta nem sikerült lezárni az ügyet.

Mivel nincs új gyanúsított, ezért biztos, hogy a gyanúsítottak között nincs ott Farkas Flórián (a képen) egykori fideszes képviselő, aki a visszaélések idején az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ) vezette, az ő kihallgatásához korábban Polt Péternek ugyanis kérnie kellett volna mentelmi joga felfüggesztését.

Kapcsolódó
Hadházy: Farkas Flóriánt teljesen kihagyták a roma önkormányzat milliárdos visszaéléseinek nyomozásából
Megdöbbentünk az iratok áttanulmányozása után, hogy milyen célzottan próbálják Farkas Flórián felelősségének kutatását elkerülni – mondta a független képviselő.

A Híd a munka világába program ügyében 2015-ben indult nyomozás, a foglalkoztatásra szánt támogatások körüli szabálytalanságok miatt még Balog Zoltán minisztersége idején 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezték a roma önkormányzatot, de végül az ORÖ-nek csak 300 millió forintot kellett kifizetnie.

Az ügyben vizsgálódott az Európai Unió Csalás Elleni vatala, az OLAF is, amely már két év vizsgálódás után elküldte megállapításait a Legfőbb Ügyészségnek. A szervezet összefoglalóját 2019-ben lapunk hozta nyilvánosságra.

Kapcsolódó
Itt az OLAF-jelentés a Farkas Flórián regnálása alatt elherdált 1,6 milliárdról
A magyar hatóságok 2015 óta nem találják, ki a felelős azért, hogy milliárdos összeget vertek el egy sosem működő foglalkoztatási szövetkezetre. Az EU csalás elleni hivatala is büntetőeljárást javasolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik