Belföld

13 éves gyerekek rongálták meg a sírokat a budakeszi zsidó temetőben áprilisban

A budakeszi rendőrök két hónap alatt azonosították azt a két fiatalt, akik a helyi, bekerítetlen zsidótemetőben 2022. április 23-án felfedezett rongálást elkövették – írja a police.hu. A gondnok vette észre reggel, hogy több sírt ledöntöttek talapzatáról az akkor még ismeretlen tettesek. A temetőben helyszíni szemlét végző bűnügyi technikus öt megrongált sírt rögzített. A helyreállítási költségeket előzetesen kb. 1 millió forintra becsülték.

Kapcsolódó
Kidöntötték és széttörték a sírköveket, most a zsidó temetőt rongálták meg Budakeszin
Nagyjából két héttel ezelőtt egy másik budakeszi temető ravatalozóját verték szét.

A budakeszi nyomozók a tettesek után kutattak, míg a budakeszi rendőrök rendszeresen ellenőrizték a temetőt és környékét. 2022. június 21-én két tizenéves került képbe, akiket másnap törvényes képviselőjük jelenlétében meghallgattak. A nyomozás adatai szerint a fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, de elképzeléseikkel ellentétben kincses ládát nem találtak. Csalódottságukban egyikük elkezdte az esőtől megpuhult földből döntögetni a sírokat, majd segítségül hívta barátját és együtt folytatták. Miután kidühöngték magukat, hazamentek. Később látták az interneten, mekkora port kavart és nyilvánosságot kapott tettük, az egyik fiú ezért hallgatásra ösztönözte barátját. Előbbi volt, aki meghallgatásán mindent tagadott, a másik fiú részletes beismerő vallomást tett.

A bűncselekmény tetteseit a rendőrök felderítették, tekintettel azonban arra, hogy a fiúk az elkövetéskor nem töltötték be 14. életévüket, a hatályos magyar büntetőjogi szabályozás szerint nem büntethetők, a büntetőeljárást a Budakeszi Rendőrőrs munkatársai megszüntetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik