Belföld

Tisztára akarta mosni a balhés biztonsági őröket egy nyomozó, bűnpártolással vádolják

iunderhill / Getty Images (illusztráció)
iunderhill / Getty Images (illusztráció)

Bűnpártolás miatt emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség egy volt rendőr ellen, aki ismerősei védekezését segítette egy általa nyomozott büntetőügyben.

A borsodi férfi  egy helyi rendőrőrs körzeti megbízottjaként került egy városi rendőrkapitányság nyomozói beosztásába jó két évvel ezelőtt. Az ő feladatai közé tartozott egy súlyos testi sértés bűntette miatt 2020 januárban indult büntetőügy nyomozása, amely szerint egy szórakozóhelyen bántalmaztak két férfit.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a beszerzett kamerafelvételek alapján csak azt lehetett megállapítani, hogy az egyik sértettet a szórakozóhely két biztonsági őre kivitte a hátsó bejáraton keresztül, a másik férfit pedig egy civil ruhás személy kísérte ki, de a bántalmazás a biztonsági kamerák látószögén kívül történt.

A rendőr kihallgatott egy tanút, aki közvetlenül látta a bántalmazást és az elé tárt fényképekről felismerte a biztonsági őröket, akik részt vettek abban.

A vádirat szerint a rendőr 2020 május elején felhívta a szórakozóhely biztonsági vezetőjét, akivel korábban biztonsági őrként dolgozott együtt és egy találkozót beszélt meg vele másnapra a kapitányságon. Ekkor a rendőr részletesen tájékoztatta ismerősét a nyomozás állásáról, a tanúvallomásokról és az eljárás lehetséges kimeneteléről, valamint megmutatta a lefoglalt kamerafelvételeket is.

Ezen magatartásával a rendőr a büntetőeljárás sikerét törekedett meghiúsítani azért, hogy az ismerőse érdekeltségi körébe tartozó elkövetőknek lehetősége legyen a gyanúsítotti kihallgatásukat megelőzően megismerni a rendelkezésre álló bizonyítékokat és ezzel a büntetőjogi felelősségre vonás alól esetlegesen kimenthessék magukat.

A volt rendőr nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését. A hivatalos személy hivatali eljárása során elkövetett bűnpártolás bűntette egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kért a férfire, akinek időközben megszűnt a szolgálati jogviszonya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik