Belföld

Elbaltázta a MÁV az áramvásárlást, inkább kikerülik a vonatok Magyarországot

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Olyan drága lett a pályahasználati díj a MÁV vonalain a villamos energia drágulása miatt, hogy a szállítók inkább elkerülik Magyarországot, még ha sokkal rövidebb lenne is az út. Így például Szerbiából Szlovákiába sokkal olcsóbb Horvátországon, Szlovénián és Ausztrián körbevinni az árut, mint átvágni vele Magyarországon keresztül – számolt be a 444.hu. Emiatt az EU-ban Magyarországon egyedül csökkent a vasúti teherszállítás aránya a közúti fuvarozáshoz képest.

A magyarországi pályahasználati díjak regionális szinten már tavaly is magasak voltak, mert – szemben a szomszédainkkal és Németországgal – a magyar kormány nem élt az EU által felajánlott lehetőséggel, hogy a járványra tekintettel csökkentse vagy akár teljesen eltörölje őket. A tagállamok idén június 30-ig jelenthetik be Brüsszelben, ha élni kívánnak a lehetőséggel, vagyis már csak néhány napja volna a kormánynak, hogy lépjen az ügyben. Mivel ez a MÁV-nak bevételkiesést jelentene, amit az állami költségvetésből kellene kipótolni, a mostani megszorításokkal terhelt időszakban nem biztos, hogy erre hajlandóságot mutat a kormány – mutatott rá a portál.

Erre a versenyhátrányra rakódik rá, hogy a MÁV rendkívül drágán jut villamosenergiához, amit részben magának is köszönhet. Tavaly 1 kWh áram 33-34 forint volt, idén viszont volt olyan hónap, amikor 170 forintba került, míg a GYSEV-nél idén minden hónapban egységesen 42,7 forint volt csak, mivel ők tavaly augusztus leszerződtek az egész 2022-es évre. Ezzel szemben a 444.hu szerint a MÁV kivárt az áramvásárlással, abban bízott, hogy majd csökkenni fognak az árak, de ez nem jött be, és amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, az tovább emelte az árakat. Így a MÁV rövidebb időszakokra, nagyon drágán kénytelen vásárolni.

A lap szerint ez vezethetett a MÁV-vezér, Homolya Róbert júniusi leváltásához, aki pedig befolyásos embere az Orbán-rendszernek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik