Belföld

Egy friss kormányzati törvényjavaslat főispánná nevezi át a kormánybiztosokat

Varga Mihály kedd délután benyújtott egy salátatörvényt Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról címmel. A 132 oldalas anyag egyik pontja az, hogy módosítják a kormánybiztosok elnevezését.

Mostantól főispánoknak fogják őket hívni.

A változtatást a Népszava szúrta ki, és azt írják, a miniszter indoklása szerint mindezt a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében tennék.

A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Az európai országok esetében is számos példát találunk korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára. Az angolszász országokban több helyen a mai napig is használják a helyi önkormányzatok választott vezetőire az Alderman (a londoni City, Dél-Afrika, Kanada egyes kisebb települései) kifejezést, ami városatyát jelent és egy szép, régies, a hivatás szakralitását megragadó szinonimája a bürokratikusabb hangzású és érzelmű polgármester szónak. Hasonló példa, hogy Hollandiában a területi közigazgatásban végrehajtó pozíciót betöltőket nem tanácsosnak, hanem Wethoudernek, magyarra fordítva jogtartónak (jogbírónak) hívják

– érvelt Varga Mihály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik