Belföld

Népszerű lett az ellenzéknél Navracsics: Ujhelyi kéri, „csörögj rám, Tibor”, de Karácsony is vele tárgyalna

24.hu
24.hu
Mondván, hogy az „arcoskodás és harcoskodás” nem vezetett sehová.

Kedves Tibor, állok rendelkezésre. Ha valóban nemzeti minimum, hogy hazahozzuk végre az uniós forrásokat, akkor csörögj rám, nézzük át, van-e annak esélye, hogy Magyarország megkapja a befagyott forrásokat. De egy dolgot tudomásul kell venni: ehhez jelentős módon hozzá kell nyúlni a kormányzat napi politikai hatalomgyakorlásához, működéséhez, korrupcióhoz való viszonyához és mindenhez, amit mi Orbán-rendszerként ismerünk.

Ezt Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő mondta mai brüsszeli sajtótájékoztatóján, annak apropóján, hogy konzultálni hívja Navracsics Tibor volt EP-képviselőt, aki jelenleg a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszteri posztot tölti be az Orbán-kormányban.

A remélt konzultáció témája: az uniós forrásokhoz való hozzáférés, valamint azok felhasználása.

Néhány további állítás Ujhelyitől:

javasolja a helyreállítási forrásokkal kapcsolatos kormányzati terv teljes átdolgozását

az új nemzeti tervben garanciákat kell adni a korrupció, „az uniós források oligarchák általi felszippantásának” megakadályozására; a tervben benne kell legyen az MSZP javasolta Esély-kupon élelmiszertámogatás, valamint az „örök rezsicsökkentést” biztosító lakossági szintű energiahatékonysági beruházások finanszírozása

átadná Navracsicsnak azon országspecifikus ajánlásokat, melyeket az elmúlt három évben az Európai Bizottság készített a magyar társadalmi és gazdasági helyzettel kapcsolatban, benne a kormánnyal szembeni legfontosabb kritikákkal és elvárásokkal

a Fidesz-kormány bűne, hogy befagytak a helyreállítási- és a hazánknak járó egyéb uniós támogatások; az Európai Bizottság ugyanis nem tesz mást, mint az eddig is leírt és az európai szabályokon alapuló javaslatokat kéri számon a magyar kormányon, mely ezzel szemben csak „arcoskodni és harcoskodni” tudott

Navracsics, bár jó diplomata, érdemi eredményt nem tudott elérni brüsszeli bemutatkozó találkozóin

a szakszervezetekkel, civil érdekvédőkkel, önkormányzatokkal és ellenzéki pártokkal közösen kellene a tervet újrafogalmazni: „Ez egy nemzeti, közös helyreállítási terv kellene, hogy legyen. A kormány nem nyújtott be még más dokumentumot, sőt a szabályokkal ellentételesen a 6000 milliárdos keretből lehívható 3500 milliárdnyi, olcsó hitelrészre sem adott be még érdemi tervezetet. Erre augusztus vége a határidő, a teljes csomag elfogadásának pedig az év vége. Ha addig nem áll elő új tervvel a kormány és azt nem tudja elfogadtatni Brüsszellel, akkor az összeg 70 százalékát bizonyosan elveszítjük”

Navracsiccsal  egyeztetne sürgősen a főpolgármester is. Karácsony is szombaton jelentette be, hogy kezdeményezte a találkozót annak érdekében, hogy Magyarország és Budapest hozzájusson a gazdasági-, az energia- és a klímaválság kezelésére szolgáló európai forrásokhoz.

Karácsony Gergely levelet írt az uniós miniszternek. Ő többek között arról tárgyalna, hogyan lehetne bevonni az önkormányzatokat és Budapestet az európai helyreállítási források felhasználásába. A fővárosi városvezetés konkrét, európai forrásból finanszírozható terveket dolgozott ki a közösségi közlekedés fejlesztésére, a lakhatási költségek csökkentésére, valamint az energiaválság megoldása érdekében.

Navracsics csak a nyár második felére ígérte, hogy időt tud szakítani a találkozóra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik