Belföld

Életfogytiglant kapott a mezőpeterdi trafikost téglákkal teli hátizsákkal leütő férfi

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Debreceni Törvényszék előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt azt a férfit, aki kis híján agyonütötte az eladónőt a téglákkal teli hátizsákjával Mezőpeterden. Dobó Dénes szóvivő tájékoztatása szerint a férfi 25 év múlva szabadulhat a leghamarabb feltételesen.

A férfi röviddel a bűncselekmény elkövetése előtt költözött haza Németországból Magyarországra. Szülei házában élt, állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, s italozó életmódot folytatott. 2020 márciusában elhatározta el, hogy pénzt és más vagyontárgyakat fog szerezni.

Egy plüss gyermekhátizsákba tett három tégladarabbal elbiciklizett Mezőpeterdre, ahol egy dohányboltot nézett ki magának. Hasonlóképpen akart bűncselekményt elkövetni, mint korábban tette azt Németországban, ahol a cselekménye az áldozata halálát okozta.

A férfi tudta, hogy a járványhelyzet miatt a dohányboltban csak egy vásárló tartózkodhat. Cigarettát kért az eladótól, majd amikor az megfordult, hogy levegye a polcról a dohányárut, a férfi a tégladarabokkal teli hátizsákkal egyszer erőteljesen megütötte a nő fejét. Az eladó a földre esett, ezután a férfi a hátizsákkal még több alkalommal fejbe vágta a földön fekvő nőt.

Az eladó nem vesztette el az eszméletét, folyamatosan próbált védekezni, ezért a férfi a hátizsákot hátrahagyva pénz és cigaretta nélkül kiszaladt az üzletből és elmenekült. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a terhelt bűntett előéletű, többszörös visszaeső, továbbá a cselekményét több büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A törvényszék ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését, amely kísérleti szakban maradt, valamint azt, hogy a vádlott az igazságügyi szakértői vélemény szerint kevert személyiségzavaros.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője fellebbeztek a döntés ellen. Jelenleg a férfi több ügy miatt jogerős szabadságvesztés büntetését tölti. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik