Belföld

Másodfokú viharriasztás nyugaton: szél, jégeső, felhőszakadás jöhet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Rengeteg eső eshet és orkánt közelítő szélvihar is támadhat az osztrák határ mentén.

Zivatarveszély miatt több nyugati járásra másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok várhatók, amelyeket károkozó szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet. A katasztrófavédelem mindenkitől azt kéri, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait.

A meteorológiai szolgálat csütörtök kora délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megye járásaira adtak ki másodfokú riasztást.

Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú riasztások várhatók. Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Brutális szél is lehet

Északnyugat felől hidegfront érkezik zivatarokkal, amik az Alpokalján, az Észak-Dunántúlon rendszerbe szerveződhetnek. Heves zivatarok is várhatók helyenként 80-90 kilométer/óra feletti szélrohammal, nagy méretű jéggel, felhőszakadással.

A zivatarrendszer este fokozatosan keleti, délkeleti irányba fejlődik, de intenzitása csökkenő tendenciát mutathat. Az esti, késő esti órákban a Dél-Dunántúlra, a főváros térségére, a középső országrészre, az Északi-középhegység fölé átterjedő zivatarokat továbbra is kísérheti intenzív csapadék, viharos szél, jégeső.

Éjszaka, hajnalban kisebb számban, főként a keleti, északkeleti országrészben előfordulnak még zivatarok. Pénteken délután az Északi-középhegységben, az Alföldön alakulhatnak ki helyenként zivatarok, amikhez általában átmeneti szélerősödés társulhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is felhívta a figyelmet, hogy mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, aki teheti, ne parkoljon a viharos szélben fák alá. Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék azt a 112-es segélyhívón – kérték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik