Belföld

Kilenc emberre kértek letöltendő börtönt a halálos kutyaviadalok tizenöt vádlottja közül

police.hu
police.hu

Tizenöt ember ellen emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség a Budapesten és több megyében is véres állatviadalok szervezése miatt.

Nisóczi József Levente, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy kilenc vádlottra kértek 1 év 6 hónap és 4 év közötti börtönbüntetést, hat fővel szemben pedig 6 hónap és 1 év 6 hónap közötti felfüggesztett szabadságvesztést indítványoztak.

Az elkövetők közül nyolcan hosszabb ideje foglalkoztak azzal, hogy staffordshire illetve pitbull fajtajellegű kutyákat tenyésztettek különböző Pest megyei, budapesti, szabolcsi és borsodi helyszíneken.

police.hu

Mivel állatviadalokon akarták használni a kutyákat, ahol a cél az ellenfél halálának okozása volt, ezért igyekeztek a legagresszívebb egyedeket pároztatni. Az almokból azokat a kiskutyákat, amelyek nem mutattak elég harciasságot, azokat egyszerűen  feláldozták az ígéretesebbnek tűnő társaik felkészítése során.

Az állatokat a kiképzésében rendszeresen futópaddal, súlynyakörvekkel, szájfeszítő fákkal, súly húzására alkalmas eszközökkel edzették. Amennyiben a viadalokon az ebek megsérültek, akkor az elkövetők házilag kezelték őket. A sérüléseket összekapcsozták, lefújták fertőtlenítővel és gyulladáscsökkentő szereket adtak be akár vénásan is.

Kapcsolódó
Nagykőrösi állatviadal: 15 gyanúsított van, 100 harci kutyát foglaltak le
Fogadásokat kötöttek, és közönség előtt harcoltatták a direkt erre tenyésztett ebeket.

Azonban még ezek a kezelések is csak a győztes kutyák kiváltsága volt. A legyőzötteket legtöbbször egyszerűen hagyták kimúlni. Állatorvosi segítséget szinte soha vagy csak akkor kértek az elkövetők, ha az adott kutya házi kezelése nem járt sikerrel, de az eb nagyobb értéket képviselt a számukra.

police.hu

Az állatok tartásának körülményei legtöbbször ezen túl sem feleltek meg az alapvető követelményeknek. A tenyésztők és a hozzájuk kapcsolódó többi elkövető 2017 májusa és 2020 decembere között rendszeresen szervezett viadalokat az ebek számára, legtöbbször Nyíregyháza, illetve Nagykőrös környékén. A küzdelem jellemzően az egyik állat teljes harcképtelenné válásáig tartott, ami gyakran jelentette a vesztes pusztulását is.

A viadalokat egy erre kialakított ringben tartották, ahol egy bíró és két, a kutyákat uszító személy is jelen volt. A küzdelemre nézőket is beengedtek, de emellett fel is vették azokat, hogy az eredményeket igazolni tudják. Ennek azért volt jelentősége, mert a kutyákkal kereskedtek is és a győzelmek emelték az értéküket.

ugyeszseg.hu

Az állatviadalokon részes kutyák számos vérző és ellátást igénylő sérülést szereztek. Volt olyan kutya, amelyiknek amfetamint találtak a szervezetében, amit nyilván azért kapott, hogy jobban harcoljon.

Az egyik elkövető még a gyerekét  is magával vitte, hogy megmutassa a véres eseményt. Az elkövetőktől mintegy száz kutyát foglaltak le a büntetőeljárás során. A Pest Megyei Főügyészség számos rendbeli gerinces állat állatviadalra történő tenyésztésének vétsége, minősített állatkínzás bűntette és tiltott állatviadal szervezésének bűntette, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik