Belföld

A MÚOSZ követeli, hogy a külügy vonja vissza a magyar újságírók megfigyelésére vonatkozó utasítását

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiltakozik az ellen, hogy magyar külképviseletek magyar újságírók külföldi szakmai útjairól információkat gyűjtsenek, s arról jelentsenek a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, olvasható a szövetség szerda esti közleményében.

Kapcsolódó
Megvannak a táviratok, amikben a nagykövetségek jelentettek magyar újságírók külföldi útjairól
A Direkt36 közérdekű adatigénylési per során szerezte meg a táviratokat.

Ebben emlékeztetnek, Magyarország 2004 óta az európai közösség tagja, a belépéssel elfogadta az Európai Unió értékrendjét és szabályait, amelyekben a sajtószabadság kiemelt szerepet kap.

Érthetetlen, kiben nem bíznak: a független magyar újságírókban vagy az Európai Unió tagjaiban? Mindkét változat rossz

– írták.

A MÚOSZ szerint megengedhetetlen, hogy az Európai Unióval szemben egyre élesedő politikai játszmában a független újságírók látogatásairól, találkozásairól született ellenőrizhetetlen nagykövetségi jelentéseket ütőkártyának használják, egy foglalkozás képviselői ellen hangoljanak.

Követeljük, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium vonja vissza az erre vonatkozó utasítását, mert az rossz fényt vet az országra, s régi idők baljós emlékét idézi fel, amikor külföldi útjaik során titkosszolgálati eszközökkel is megfigyelték a sajtómunkásokat. Azóta túl vagyunk egy rendszerváltáson. Ne hozza vissza senki a régi, leváltott korszak elfogadhatatlan gyakorlatát

– zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik