Belföld

Parlament előtt a közszféra inflációkövető béremelése

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Kizárnák a trükközést, ezért a valorizáció a bér minden elemére, még a béren kívüli juttatásokra is vonatkozna.

Az infláció fenyegető réme ismét felütötte országunkban a fejét, sőt már 20 éve nem látott mértéket öltött.

Az LMP ezért benyújtotta határozati javaslatát a közalkalmazottak, közszolgálati dolgozók inflációkövető, automatikus béremeléséről. Az ellenzéki párt szerint reálbérüket törvényben kell garantálni, az ugyanis az infáció miatt csökken.

Megoldást jelentene, ha évente kétszer, január 1-én és július 1-én minden egyes dolgozó bérét (alapbérét, bérpótlékait és béren kívüli juttatásait is) az előző 6 hónap inflációjával megegyező mértékben emelnék.Ezt már július 1-jétől kezdődően bevezetnék. A javaslattal kizárnák a trükközést, ezért vonatkozna a valorizáció a bér minden elemére, még a béren kívüli juttatásokra is.

Az LMP az infláció kapcsán emlékeztetett rá, hogy májusban 10,7%-kal voltak magasabbak az árak, mint egy éve, csak január elseje óta pedig 7%-kal emelkedtek, ami ekkora reálbércsökkentést jelent, mert elvitte az év eleji, mérsékelt béremeléseket.

A párt megismételte, a közalkalmazottak és közszolgálati dolgozók bére régóta rendezetlen, a legtöbb szektorban a méltó megélhetést
sem biztosítja, ezért van munkaerőhiány a kritikus ágazatokban, amelyek közé az oktatást, az egészségügyet, a szociális szférát és a rendvédelmet sorolták.

A kormány saját alkalmazottai bérének elértéktelenedését hosszú ideje tétlenül szemléli, az LMP szerint pedig ezt a régi adósságot külön kiemeli, hogy a fideszes parlamenti többség közben Orbán Viktor  fizetését 233%-kal akarja emelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik