Belföld

Rácz Zsófia már nem helyettes államtitkár

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

A negyedik Orbán-kormányban 108 helyettes államtitkár lesz, ám Rácz Zsófia nincs közöttük – írja a Hvg.hu. Ráczot még 2019-ben, 22 évesen nevezték ki ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárnak Novák Katalin alá az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi).

A kinevezés miatt törvényt is kellett módosítani, ugyanis addig jogász vagy közigazgatási diploma kellett a poszthoz, Rácz azonban akkor még csak egyetemista volt.  Miután Novák – még a köztársasági elnökké választását megelőzően – a Miniszterelnökséghez került, Rácz is követte oda.

A kormányátalakítást követően Rácz Zsófiát a miniszterelnök május 25-tel áthelyezte a Kulturális és Innovációs Minisztériumba (KIM), azonban június 11-gyel felmentette az ottani miniszter, Csák János javaslatára – olvasható a cikkben.

A Hvg.hu összeállítása szerint a 108 főből 41 új kinevezett, míg az eddigiek közül 37-en június 12-től egyelőre nem kaptak új megbízatást. A Miniszterelnöki Kabinetirodán két helyettes államtitkár segíti Orbán Balázs munkáját, és ebben a hivatalban még 14 másik helyettes államtitkár fog dolgozni. A legtöbben Miniszterelnökségen lesznek ilyen pozícióban (19), de nem sokkal marad le a Belügyminisztérium sem (14). A 2010-es Orbán-kormányhoz képest most másfélszer annyi helyettes államtitkár van a kabinetben, akkor 64-en voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik