Élő Belföld

Orbán: A háborún múlik az árstopok sorsa

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Hosszabb kihagyás után adott interjút Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth Rádiónak, amelyben beszélt a rezsicsökkentésről, árstopokról és az orosz-ukrán háborúról is.

A háborús inflációt és gazdasági válságot is kezelni képes költségvetést fogadott el a kormány 2023-ra – mondta Orbán Viktor, aki szerint nagy esélye van annak, hogy a háború elhúzódik és a 2023-as év is “bizonytalan lesz és szorongásokkal teli”, a világot “gyötörni fogja a háború és annak a gazdasági következményei”. A magyarok ki fognak maradni a háborúból, de “nem húzhatjuk ki magunkat teljesen a következményei alól”, ilyen következmény az infláció és a gazdasági válság – magyarázta.

Orbán Viktor közölte: “a mai napon vagy holnap” ki kell adnia egy rendeletet, amely a rezsicsökkentés részletszabályait tartalmazza. Ebben benne lesz, hogy mintegy 100 ezer kisvállalkozó benne marad a csökkentett árú energiaellátásban, vagyis a védett rezsiköltségvetésben – mondta. Ez újdonság, mert a korábbi nyilatkozatok szerint csak a lakossági fogyasztók maradtak volna a kedvezményes rezsiszabályozásban.

Az árstopok további fenntartásáról még nincs döntés. Orbán szerint 5-6 százalékkal fogják vissza az inflációt, enélkül 15-16 százalékos lenne már a pénzromlás. “Én szeretném meghosszabbítani”, de “minden a háborún múlik, a háború rombol, az infláció rombol” – fogalmazott.

A rendkívüli helyzet miatt rendkívüli intézkedések kellenek, és ezt az EU-nak is meg kell értenie – jelentette ki a miniszterelnök annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság biztosa levélben szólította fel Magyarországot: függessze fel a külföldi rendszámú autókkal szembeni diszkriminatív üzemanyagárakat. Orbán Viktor elmondta: az uniótól azt kérik: lássa be, hogy rendkívüli helyzet van, értse meg, hogy a háborús zónához közelebb eső országokban szükség lehet rendkívüli intézkedésekre, “például nemzeti alapon különbséget tenni a rendszámok, illetve a járművek között” – fogalmazott a miniszterelnök.  Orbán szerint ha nem lenne benzinárstop, akkor 700 és 900 forint között lenne az ár, és az üzemanyagár emelkedése azonnal átjönne a többi termék árába is.

Orbán nem hagyta ki az alkalmat, hogy ne “sorosozzon” egyet, mégpedig az orosz-ukrán háborúval összefüggésben. „A háborús uszítókat vissza kell szorítani. Most már teljesen nyilvánvaló, hogy vannak olyan üzleti körök, amelyek érdekeltek ebben a háborúban. Soros György szimbolizálja őket. Nyíltan beszél arról, hogy a háborút meg kell hosszabbítani, el kell nyújtani. Ezek háborús uszítók, akik keresni akarnak a háborún” – fogalmazott Orbán, miközben az ő közbenjárására vették le a szankciós listáról a Kirill pátriárkát, akit többek között a háborús uszításai miatt büntetett volna az EU.

Nincs sok esélye Ukrajnának

– Ukrajnának joga van megvédeni magát, még ha a fogadóirodák a győzelmére nem is adnak nagy esélyt – mondta Orbán az orosz-ukrán háborúról.

Soros György, a háborús uszító

Hosszabb idő után újra szóba került Soros György magyar származású milliárdos üzletember.

– A magyar kormány az egyetlen kormány, amely azt mondja, a békét finanszírozzuk, ne a háborút. A háborús uszítókat vissza kell szorítani – mondta Orbán, aki rögtön hozott is egy példát a háborús uszítókra, mégpedig a 91 éves Soros György személyében, aki szerinte keresni akar a háborún.

Árstopokról

Nemsokára lejárnak az árstopok. Meg fogják-e hosszabbítani? – hangzott el a kérdés.

– Szeretném meghosszabbítani, de még konzultációk szükségesek a döntéshez – felelte Orbán.

Extraprofit

– Nem lehet áthárítani az „extraprofit adót”, ezért tiltakoznak az érintettek – magyarázta Orbán, aki szerint nem mulya a kormány, hogy hagyná ezt.

– Azt az elvet fogalmaztuk meg a kormányülésen, hogy az extraprofit egyharmadát tarthatják meg, kétharmadát elvonják – jelentette ki.

15-16 százalék lenne az infláció az árstop nélkül

Az árstopok mennyit tudnak csökkenteni ezen az elképesztő infláción? – tette fel a kérdést a műsorvezető.

Nagyjából 5-6 százalékot. Tíz helyett 15-16 százalék lenne az infláció – válaszolt Orbán. Szerinte üzemanyagár-stop nélkül 700-900 forint lenne a benzinár a jelenlegi 480 forint helyett.

Százezer kicsi vállalkozónak maradhat kicsi a rezsije

A rezsikérdéssel kezdődött az interjú. “Rezsi nagy gond, kezelni kell. Meg fogjuk védeni” – mondta Orbán Viktor, aki megígérte, hogy holnap “kiad egy rendeletet. A családok mellett vállalkozók is részesei maradhatnak a rezsicsökkentésnek. “Százezer kicsi vállalkozót jelent” – fogalmazott.
Holnap kiadok egy rendeletet, amely

Olvasói sztorik