Belföld

Megfenyegették a reptér gondnokát a repülőgép utasai, ami az összes szabályt megkerülve röpködött az országban

Továbbra sem tudni, miképp fordulhatott elő, hogy egy kisrepülőgép az összes szabályt megkerülve röpködött egy sor országon át szerdán, néhány részlet azonban kiderült az rtl.hu vonatkozó cikkéből.

A kezdeti hírek arról szóltak, hogy szerda délután Debrecen térségében engedély nélkül felszállt egy Beechcraft típusú, kétmotoros gép, amit aztán a magyar Gripenek elfogtak, azaz kísérni kezdték, megpróbáltak vele rádiókapcsolatba lépni, de a kisgép sem a rádióhívásokra, sem a vizuális jelekre nem reagált. A repülőgép alacsonyan repülve folytatta útját, majd kilépett az országból. A kikapcsolt válasz-jeladóval repülő, azonosítatlan gép 17:49-kor Nagyvárad térségében lépett be a román légtérbe, 17.58-kor pedig az amerikai légierő két, a román légtérben járőrszolgálatot teljesítő F-16-os vadászgépe szegődött nyomába.

Mint azt az RTL Híradója megtudta, repülőgép egy litván lajstromjelű Piper Aztec kétmotoros, 5-6 személyes kisrepülőgép volt, ami Szlovákiából lépett be a magyar légtérbe, és szerda kora délután a hajdúszoboszlói repülőtéren szállt le engedély nélkül. A gépen két férfi volt.

A váratlan landolás után a reptér gondnoka beszélni akart velük, de megfenyegették.

Az Aero Club sportegylet ekkor kihívta a rendőrséget. Amikor megérkeztek a rendőrök és a rendőrkocsival közeledtek a repülőgép felé, akkor teljes gázt adtak és felszálltak. A gép nagyjából húsz percet töltött a kis vidéki reptéren. Juhos István, a repülőtér vezetője szerint a gép gyakorlatilag minden szabályt megszegett. Úgy érkezett meg, hogy semmiféle kapcsolatot nem teremtett a repülőtérrel, de az országba lépve sem kommunikált a légiirányítással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik