Belföld

A kormány szerint az EU miatt nem jut több bér a tanároknak

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Az MSZP a pedagógusok fizetésemeléséhez kötné Orbán Viktorét.

Először tárgyaltak a választások óta a kormánnyal a pedagógus-szakszervezetek. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azonnali beavatkozást sürgetett az oktatásban dolgozók körülményeinek javítása érdekében, a kormány azonban Brüsszelre mutogatott.

A Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt mondta, a kormány a béremelést és más oktatási projekteket is uniós pénzből finanszírozna, Maruzsa Zoltán államtitkár (a képen) szerint azonban az  Európai Bizottság „akadályozza” a folyamatot, nem fogadja el a kormány által benyújtott projekt-tervezeteket.

Ezzel mi nem nagyon tudunk mit kezdeni, a pályaelhagyókat ez nem állítja meg és a fiatalok számára sem teszi vonzóbbá a pályát

– fogalmazott Nagy Erzsébet. Mint mondta, az egyeztetésen arra is  rákérdeztek, miért nem jelenik meg a költségvetési tervezetben még a korábban ígért 10 százalékos bér- vagy pótlékemelés fedezete sem, amire az volt a válasz, hogy azt költségvetési tartalékokból finanszíroznák. A sztrájktárgyalás után közzétett videóban Nagy Erzsébet azt mondta, Maruzsa Zoltán szerint a kormány tisztában van a pedagógusok problémáival.

Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke közölte, elvárásként fogalmazták meg, hogy szeptemberig minden oktatásban dolgozó megtudhassa, mennyi pénzt fog keresni, milyen lesz az óraszáma, a terhelése.

A következő sztrájkbizottsági tárgyalás június 28-án lesz, és Pintér Sándor belügyminiszter, aki már a közoktatásért is felel, szintén találkozna a közeljövőben a PSZ és a PDSZ képviselőivel.

Közben az Országgyűlés Orbán Viktor fizetésemeléséről vitázott, az MSZP-s Tóth Bertalan pedig olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely szerint a miniszterelnök fizetése ne haladja meg egy kezdő tanár fizetésének 6,67-szeresét, azaz érje el a kormányfői fizetés 15 százalékát.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a parlamenti vitában egyébként egyebek között azzal érvelt Orbán Viktor fizetésemelése mellett, hogy az még az emeléssel sem éri el osztrák kollégájáénak a felét.

Tóth Bertalan Facebook-oldalán azt írta, szerinte is fontos, hogy a miniszterelnök kapjon olyan illetményt, ami biztosítja számára a külső befolyástól mentes munkavégzést, majd a kétharmad eldönti, Orbán Viktor esetében indokolt-e fizetése 233%-os emelése, ennél azonban jóval fontosabb a pedagógusok biztos megélhetése.

Az MSZP társelnöke, frakcióvezetője később külön Facebook-posztban reagált Fürjes Balázs szavaira, jelezve, ha már Ausztria a példa, akkor hasonlítsuk össze egy osztrák pedagógus fizetését egy magyarországi tanáréval.

Az 5-6-szoros különbség ott is megvan! Ne az legyen már egy megélhetési válságban lévő ország legnagyobb baja, hogy Orbán a 1,5 milliós fizetéséből nem fogja tudni kifizetni a megemelt repülőjegyárakat! (Ráadásul neki nem is kell repülőjegyet vennie, hiszen a barátai a nekik juttatott közpénzből már vettek repülőt, amit előszeretettel használ is, ha focimeccsre kell menni.)

Ezért arra kéri a fideszes képviselőket, ha mindenképpen emelni akarják a miniszterelnöki fizetést, támogassák a javaslatát.

Kapcsolódó
3 napja maradt Orbánnak, hogy a képviselők fizetése után a tanárokét is rendezze 
A sztrájkbizottság nyílt levelet írt a kormánynak, Orbán Viktornak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik