Belföld

Bayer Zsolt is felkerült az ukrán ultranacionalisták „feketelistájára”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Felkerült Bayer Zsolt a Mirotvorec „feketelistájára”, amely Ukrajna ellenségeit tartalmazza – írja a Magyar Nemzet. Az ukrán ultranacionalisták által üzemeltetett oldalon több tízezer ember neve szerepel, akikről olyan személyes adatokat is nyilvánosságra hoztak, mint például a születési dátumuk, útlevélszámuk és lakcímük.

Bayer Zsoltról azt írják:

Ukránellenes propagandista. A Kreml narratívájának terjesztője. Részt vesz az Ukrajna elleni humanitárius agresszióban.

A Mirotvorec „magyar szélsőjobboldali és ultrakonzervatív újságírónak” titulálta a publicistát, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök „egyik legközelebbi munkatársának és a kormánypropaganda-gépezet egyik kulcsfontosságú szereplőjének” nevezi.

A 2014-ben létrehozott Mirotvorec eredetileg azoknak az adatait tette közzé, akik közvetlenül szerepet játszottak a Krím-félsziget orosz elcsatolásában és fegyverrel harcoltak a Donyec-medencei konfliktusban az ukrán hadsereggel szemben. Később olyanok adatait is elkezdték az oldalon közzétenni, akik a szervezet értékelése szerint „Ukrajna szuverenitását és területei egységét sértő bűntett, illetve jogsértés jegyeit hordozó” cselekményt követtek el.

2018-ban a kettős, magyar-ukrán állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok neveit és elkezdték feltölteni, amiben régóta szerepel Orbán Viktor és Szijjártó Péter is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik