Belföld

Orbán Viktorról posztolt, a posztja bánja

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A diplomáciai botrány után felfüggesztették az osztrák közmédia egyik vezetőjét, aki a magyar kormányfő szívinfarktusáról írt.

Felfüggesztették tisztségéből Karl Pachnert, az osztrák közmédia (ORF) egyik vezetőjét, aki a közösségi médiában Orbán Viktor esetleges haláláról írt – jelentette az osztrák Kronen Zeitung és a Die Presse alapján az MTI.

Az ORF online tartalomszolgáltatásáért felelős igazgatóját először figyelmeztetésben részesítették, majd további intézkedésig felfüggesztették, és a Kronen Zeitung szerint már is nem tér vissza beosztásába. A Die Presse szerint a döntés saját kérésére történt.

Karl Pachner szerda este, egy később törölt, Facebook-bejegyzésben azt írta, szerinte „tisztességes dolog lenne”, ha a magyar kormányfő szívinfarktust kapna és Európa „boldogabb és békésebb” lehetne, a világ is jobb hely lenne Orbán Viktor, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök nélkül.

Az osztrák közmédia vezetőjét több bírálat érte. Az ORF főigazgatója, Roland Weissmann pénteken közleményben fejezte ki sajnálkozását az ügy miatt, privát bejegyzésnek minősítette Pachner mondatait, amely miatt a Külügyminisztérium berendelte Ausztria budapesti ügyvivőjét.

Magyar Levente külügyminiszter-helyettes a diplomatának jelezte a kormány mély megütközését, jelezte neki, a miniszterelnök mögött a magyarok elsöprő többségének a támogatása áll,

ezáltal minden magyar sértve érezhette magát.

Az osztrák kormány képviselője kifejezte az együttműködés iránti szándékát, de a külügyminiszter-helyettes egyértelművé tette, a jövőben az ilyen szavakat, nem lehet ennyivel elrendezni, mert azok túlmennek azokon a civilizációs normákon, amelyek Európában megengedettek, nem fogják senkinek megengedni, hogy

a magyarokat, a magyarok demokratikusan megválasztott kormányát, annak vezetőjét ócsárolják”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik