Belföld

Eljárást indít a Médiatanács a Metropol koldustérképezős cikke miatt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Eljárást indít a Médiatanács a Metropol című ingyenes kormánylap koldustérképezős cikke miatt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel közölte, hogy szerinte az újság leegyszerűsítő módon, általánosítva ábrázolta a hajléktalanság problémáját, miközben a fedél nélkül élő embereket egyes kábítószerfüggő, erőszakosan kéregető csoportokkal azonosította.

A cikk a lap ingyenesen terjesztett utcai kiadásában – és online is – napvilágot látott még tavaly augusztus 25-én. A print lapban egy teljes címlapot szenteltek a témának.

A hatóság friss közleménye szerint a cikk felveti a kirekesztés gyanúját, továbbá felmerülhet, hogy öncélúan, megalázóan és sérelmesen mutattak be kiszolgáltatott embereket, ezért indít eljárást a Médiatanács a terméket kiadó, a Mediaworks ellen.

A közlemény kiemeli, hogy a cikkben – állítólagos olvasói levelek és fotók alapján – Budapesten működő, erőszakosan kéregető, szervezett csoportokról számoltak be, együtt említve a hajléktalanságot az erőszakos kéregetéssel és a kábítószer-fogyasztással.

A lap közzétett egy térképet is, amelyen azokat a helyeket jelölte, ahol erőszakos koldusokra számíthatnak a járókelők. Illusztrációként olyan fotókat is bemutattak, amelyeken földön fekvő, alvó vagy magatehetetlen állapotban lévő emberek láthatók.

Az írást a közlemény szerint bejelentés alapján kezdte vizsgálni a Médiatanács. Az eljárásban a hatóság arra keresi a választ, hogy a cikk a kiszolgáltatott embereket öncélúan és sérelmesen mutatta-e be, valamint megsértette-e a kirekesztést tiltó törvényi rendelkezéseket.

Azt írják, hogy a hatósági és a bírósági gyakorlat szerint egy médiatartalom akkor kirekesztő, ha alkalmas sztereotípiák kialakítására vagy a már meglévők felerősítésére, illetve ha a szóban forgó közösség elszigetelése, különállósága mellett érvel, akár úgy, hogy felveti a közösséghez tartozók jogai korlátozásának lehetőségét.

A joggyakorlat szerint a megalázó helyzetben történő bemutatás az önérzetet súlyosan sértő, méltóságot romboló helyzet, a kiszolgáltatottság pedig olyan szituációt jelent, amikor az érintettnek nincs lehetősége saját mérlegelése szerint dönteni vagy cselekedni.

Az ábrázolás akkor is sérelmes lehet,  ha például annak alapján az adott ember megítélése hátrányosan, negatívan alakulhat, míg az öncélú ábrázolás a szórakoztatás, haszonszerzés vagy megbotránkoztatás kizárólagos céljával történő bemutatást jelenti – áll a közleményben.

Az NMHH bejelentése ellenére a hivatkozott cikk a Metropol honlapján csütörtökön délután továbbra is elérhető volt. A cikk már tavaly nyári megjelenésekor széles körben felháborodást keltett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik