Belföld

BKIK: a fővárosi vállalkozók közel kétharmada ellenzi a pesti alsó rakpart végleges lezárását

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

A budapesti vállalkozások többsége nem ért egyet a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszának az autóforgalom előli végleges lezárásával – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online konzultációjának eredménye alapján szerdán.

A közlemény szerint a felmérés eredményéről Nagy Elek elnök elsőként Karácsony Gergely főpolgármestert tájékoztatta.

A közlemény szerint több mint 11 ezer válaszadó 64 százaléka ellenezte a tervet; 69 százalék szerint rontani fogja a fővárosi autós-közlekedési helyzetet, 61 százalék úgy látja, hogy a tervezett intézkedés a helyi vállalkozókra és gazdaságra tekintve is hátrányos következményekkel jár majd.

A tájékoztatás szerint az online kérdőíves közvélemény-kutatást a Századvég Konzorcium végezte 2022. május 13. és 31. között. Az online kitölthető konzultációs kérdőív a BKIK honlapján volt elérhető és a vizsgált időszakban összesen 11 242 érvényes kitöltés született.

A többségében fővárosi vállalkozó és alkalmazottai által kitöltött internetes véleménykutatás eredménye összecseng a kamara szakembereinek meglátásával, amely szerint a tervezett intézkedés tovább ronthatja Budapest gépjárművel történő átjárhatóságát, újabb nehézséget jelent majd az érintett területen működő vagy ott szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára, akadályozhatja a lakosság, a vállalkozások és közületek megfelelő ellátását – jelezte a kamara.

A BKIK arra kéri a döntéshozókat, hogy a rakpart fejlesztése során vegyék figyelembe a Budapesten szolgáltató vállalkozások véleményét és szempontjait, és olyan koncepciót dolgozzanak ki, amely a közvetlen és közvetett hatásokkal is számolva minden fővárosi szereplő érdekeit figyelembe veszi. A budapesti kamara ezért a budapesti vállalkozások körében végzett online konzultáció eredményeit eljuttatta a főváros vezetésének, egyúttal jelezte részvételi szándékát a szakmai egyeztetésekben.

Az online konzultáció eredménye alapján közölték azt is, hogy a teljes lezárás helyett az utóbbi években megszokott időszakos lezárási protokollt ugyanakkor a kitöltők kétötöde támogatná, 56 százalékuk azonban ezzel sem értene egyet.

A BKIK jelezte: egyetért a Magyar Autóklubnak a főváros tervezett intézkedését vitató állásfoglalásával, ezért indította el a május 31-én lezárult online konzultációt a budapesti vállalkozásokkal. A kezdeményezéshez időközben csatlakozott a mintegy 4200 tagot számláló Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik