Belföld

Tipikus tünetei vannak a majomhimlő-fertőzött magyar férfinak

Müller Cecilia kedden jelentette be, hogy hazánkban elsőként egy 38 éves férfinél azonosították a majomhimlő-fertőzést. Az egyik fővárosi egészségügyi szolgáltató jelezte, hogy majomhimlő gyanús esettel van dolguk, ezért vér-, vizelet- és nyálmintát küldtek be az NNK laborjába, ezt követően mutatták ki nála a pozitivitást.

Az RTL Klub Híradója szerint a járványügyi hatóságok még vizsgálják, hogy kikkel került kontaktusba a férfi az elmúlt időszakban, a betegség ugyanis a coviddal ellentétben nehezen terjed, csak azok kaphatják el, akik szoros testi kontaktusba kerülnek egy fertőzöttel. Ilyenek lehetnek a családtagok.

A csatorna megkeresésére Szlávik János infektológus elárulta, a férfinél a majomhimlő tipikus tünetei jelentkeztek, otthonában gyógyul, három hétre karanténba zárták.

Eleinte egy magas lázzal kezdődő betegségről van szó, ami két-három nap múlva különböző kiütésekkel jár együtt

– mondta.

A fertőzés szerinte a bárányhimlőhöz hasonlítható. A majomhimlő bakteriális szövődményekkel lehet súlyosabb, ez azt jelenti, hogy elfertőződéssel tovaterjedhet, vérmérgezést okozhat, és ezáltal lehet súlyos, maga a vírus enyhe tüneteket okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik