Belföld

Felháborította a pedagógusokat Novák Katalin lépése

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Felháborodással vettük tudomásul, hogy nyomatékos kérésünk ellenére, a törvény elfogadását követően rövid időn belül aláírásával szabad utat nyitott a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvénynek. Nem hagyott ezzel más lehetőséget számunkra, mint azt, hogy alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz forduljunk

– így kezdődik a Pedagógusok Szakszervezetének keddi nyílt levele, amelyet Novák Katalin államfőnek írtak. „Ugyan levelünket válasz nélkül hagyta, akár azért is, mert olyan gyorsasággal írta alá a törvényt, hogy mire kezébe kerülhetett levelünk, az aláírás már lehetséges, hogy megtörtént, javasoljuk, hogy a levelünkben foglaltakat gondolja át. Miután láthatóan semmiféle jogi és erkölcsi aggályt nem talált az elfogadott törvénymódosításban, kérjük, döntését legalább utólag indokolja meg” – olvasható a nyílt levélben.

A Népszava keddi cikkére hivatkozva már korábban beszámoltunk róla, hogy meglepte a pedagógus szakszervezeteket, hogy Novák Katalin szinte azonnal aláírta a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosítást annak ellenére, hogy a tanári érdekképviseletek azt kérték tőle: a szöveget küldje el az Alkotmánybíróságnak normakontrollra. A köztársasági elnök szignójával mindössze egy nappal azután hirdették ki a törvényt, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jobb belátásra szerette volna bírni őt.

Ez a lépés nem éppen a partnerségi viszony újjáélesztését jelenti, teljesen figyelmen kívül hagyták a szakszervezetek kérését

nyilatkozta a Népszavának Gosztonyi Gábor. A PSZ alelnöke a lapnak elmondta, úgy látja, hogy az új Orbán-kormány annyira magabiztos lett az áprilisi választási győzelem után, hogy a partnerség legkisebb jelét sem áll szándékukban kifejezni, ezt mutatják a legutóbbi ellenséges hangvételű kormányzati nyilatkozatok is a pedagógusok irányában. A PSZ alelnöke megerősítette, a sztrájkjogot korlátozó törvénymódosítás miatt a PDSZ-szel együtt fordulnak alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz.

A módosítás ugyanis törvényi szinten akadályozza meg, hogy a pedagógusok tantestületileg sztrájkba lépjenek.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Népszavának elmondta, amennyiben az Alkotmánybíróságon nem járnak eredménnyel, az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyújtanak be keresetet. Hozzátette, hamarosan folytatódhatnak a sztrájkbizottsági tárgyalások a szakszervezetek és a kormány között, ugyanakkor újabb sztrájkot az idei tanévben már nem valószínű, hogy szerveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik